Trump a vorbit cu Putin

Trump a vorbit cu Putin
scris 10 nov 2024

Președintele ales Donald Trump a vorbit cu liderul rus Vladimir Putin discutând și despre războiul din Ucraina, potrivit The Washington Post, care citează persoane cu informații despre această convorbire.

Este prima convorbire telefonică între cei doi de când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei, forțând închiderea unor mari aeroporturi. \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei, forțând închiderea unor mari aeroporturi. "Umbrelele" Moscovei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În timpul convorbirii, pe care Trump a purtat-o din stațiunea sa din Florida, el l-a sfătuit pe liderul rus să nu provoace o escaladare în războiul din Ucraina și i-a amintit de prezența militară considerabilă a Washingtonului în Europa, a declarat o persoană familiarizată cu discuția, care a cerut păstrarea anonimatului.

Cei doi lideri au vorbit despre obiectivul păcii pe continentul european, iar Trump și-a exprimat interesul pentru conversații ulterioare în care să abordeze „rezolvarea în curând a războiului din Ucraina”, au declarat mai multe persoane.

Republica Moldova discută importuri de gaze naturale lichefiate din SUA cu aceeași companie americană de la care a cumpărat și cel mai bogat om din Ucraina CITEȘTE ȘI Republica Moldova discută importuri de gaze naturale lichefiate din SUA cu aceeași companie americană de la care a cumpărat și cel mai bogat om din Ucraina

În campania sa prezidențială, Trump a afirmat că va pune capăt imediat războiului din Ucraina, deși nu a oferit detalii cu privire la modul în care intenționează să facă acest lucru. El a semnalat în privat că ar sprijini un acord prin care Rusia să păstreze o parte din teritoriul ocupat în Ucraina, iar în timpul convorbirii de joi a ridicat pe scurt problema teritorială, au declarat persoanele familiarizate cu această chestiune.

Guvernul Ucrainei a fost informat cu privire la convorbirea cu Putin și nu s-a opus desfășurării conversației, au declarat două surse informate. Oficialii ucraineni au înțeles de mult timp că Trump va discuta cu Putin despre o soluție diplomatică pentru Ucraina, au declarat aceste persoane.

Mai devreme, duminică, un jurnalist de la canalul rus al televiziunii de stat Rossia-24, Pavel Zarubin, a publicat un interviu cu Dmitru Peskov în care purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că semnele pentru o îmbunătățire a relațiilor sub o președinție Trump sunt „pozitive”.

TRUMP N-ARE ÎNCREDERE ÎN DEPARTAMENTUL DE STAT

Convorbirea dintre Trump și Putin vine pe fondul incertitudinii generale cu privire la modul în care Trump va reseta tabla de șah diplomatică mondială a aliaților și adversarilor Statelor Unite după victoria sa categorică în alegeri.

Raiffeisen nu este pregătită să se retragă din Rusia fără compensații CITEȘTE ȘI Raiffeisen nu este pregătită să se retragă din Rusia fără compensații

Trump a declarat joi pentru NBC că a vorbit deja cu circa 70 de lideri mondiali, inclusiv cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. A fost o convorbire la care s-a alăturat și Elon Musk, s-a aflat ulterior.

Apelurile inițiale ale lui Trump cu liderii mondiali nu se desfășoară cu sprijinul Departamentului de Stat și al translatorilor angajați de guvernului SUA, precizează The Washington Post. Echipa de tranziție a lui Trump nu a semnat încă un acord cu Administrația pentru Servicii Generale, o procedură standard pentru tranzițiile prezidențiale. Trump și consilierii săi nu au încredere în funcționarii guvernamentali de carieră, în urma scurgerii unor transcrieri ale convorbirilor prezidențiale în timpul primului său mandat.

„Ei (liderii) doar îl sună (pe Trump) direct”, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu apelurile.

Rheinmetall a dat în funcțiune prima sa fabrică de armament din Ucraina CITEȘTE ȘI Rheinmetall a dat în funcțiune prima sa fabrică de armament din Ucraina

„Președintele Trump a câștigat în mod decisiv niște alegeri istorice, iar liderii din întreaga lume știu că America va reveni la proeminență pe scena mondială. Acesta este motivul pentru care liderii au început procesul de dezvoltare a unor relații mai puternice cu cel de-al 45-lea și cel de-al 47-lea președinte, deoarece el reprezintă pacea și stabilitatea globală”, a comentat Steven Cheung, directorul de comunicare al lui Trump, într-un e-mail pentru The Washington Post.

Moscova a reacționat inițial cu răceală la victoria lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând reporterilor că Putin nu intenționează să îl sune pe viitorul președinte al „unei țări neprietenoase, care este implicată direct și indirect într-un război împotriva statului” rus. Dar joi, Putin l-a felicitat public pe Trump pentru victoria sa, lăudând răspunsul său „bărbătesc” la tentativa de asasinat din Pennsylvania, și a declarat că este „pregătit” să vorbească cu Trump.

Tensiunile dintre Ucraina și campania lui Trump au fost amplificate în urma vizitei lui Zelenski la o fabrică de muniții din Pennsylvania, în septembrie, în plină campanie electorală în SUA. Vizita în acest stat a fost criticată de aliații lui Trump, inclusiv de președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson (republican), care i-a cerut lui Zelenski să își demită ambasadorul din Statele Unite, Oksana Markarova. Ei au văzut în această vizită o „cascadorie politică” a taberei democrate într-unul din statele-cheie în aceste alegeri, stat câștigat în cele din urmă de Trump

Potrivit The Washington Post, care are informația de la un oficial ucrainean, Zelenski analizează acum candidații pentru înlocuirea ambasadoarei. Ambasada Ucrainei la Washington nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii, precizează ziarul american.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
putin