Serbia vrea să interzică exportul de litiu pentru a deveni un producător important de baterii și mașini electrice. Și România a decis să-și redeschidă minele de metale rare, după 30 de ani

Serbia vrea să interzică exportul de litiu pentru a deveni un producător important de baterii și mașini electrice. Și România a decis să-și redeschidă minele de metale rare, după 30 de ani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 mar 2021

Serbia vrea să interzică exporturile de litiu pentru a deveni un jucător european important pe piața bateriilor și a mașinilor electrice, potrivit premierului Ana Brnabic.

"Va fi imposibil exportul de litiu ca materie primă, trebuie să facem componente sau bunuri finale pentru a crește economia", a afirmat Brnabic, potrivit SeeNews.

Urmărește-ne și pe Google News
Rusia susține că va începe testarea unui vaccin anti-COVID-19 care produce imunitate celulară și protecție pe o perioadă între 13 și 17 ani CITEȘTE ȘI Rusia susține că va începe testarea unui vaccin anti-COVID-19 care produce imunitate celulară și protecție pe o perioadă între 13 și 17 ani

Serbia vrea să atragă investiții private de 1,5 miliarde de euro prin proiectul Jadar, zăcământ unde se află, potrivit unor estimări, 10% din rezervele mondiale de litiu.

Zăcămintele mari de litiu ale Serbiei și cererea mare pentru bateriile litiu-ion, care alimentează de la iPhone-uri la automobile Tesla, au determinat grupul anglo-australian Rio Tinto să exploreze extragerea de litiu în Serbia.

Luna trecută, guvernul a anunțat că Rio Tinto va investi 450 de milioane de dolari în proiectul Jadar.

Unele estimări indică faptul că rezervele de litiu ale Serbiei sunt cele mai mari din Europa și suficiente încât să permită continentului să concureze cu Asia, în special China, ar treilea mare producător mondial de litiu și cel mai mare producător mondial de baterii litiu-ion.

Și România a anunțat, în 2019, că a decis să-și redeschidă minele de metale rare, după 30 de ani. În plus, companiile internaționale au început să își extindă operațiunile de producție de baterii în regiune, inclusiv Daimler și Johnson Matthey, care construiesc o fabrică în Polonia.

Tot în 2019, compania canadiană Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor și elementelor rare și care deține în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, a anunțat intrarea în România. Canadienii au preluat 51% din firma locală LEM Resources SRL în vederea explorării unor potențiale zăcăminte de cobalt și litiu, materiale folosite la fabricarea bateriilor de tip litiu-ion, ce intră în componența unor aparate precum telefoane mobile și laptopuri.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
litiu
baterii
masini electrice
jadar
rio tinto
depozit litiu
li-ion