Serbia și Uniunea Europeană au decis să stabilească legături mai strânse în domeniile materiilor prime sustenabile, a lanțurilor de producție pentru baterii și vehicule electrice (EV), transmit Deutsche Welle și Reuters.
Un memorandum de înțelegere a fost semnat de ministrul Minelor și Energiei din Serbia, Dubravka Djedovic-Handanovic, și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, scrie Agerpres.
Acordul privind materiile prime, inclusiv aprovizionarea cu litiu și lanțurile de producție, va încuraja și mai multe firme să investească în Serbia.
CITEȘTE ȘI Copiii români, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din UE„Vom crea condiții de concurență echitabile pentru o integrare mai profundă a pieței. Și sperăm și credem că vor apărea noi oportunități și va fi deblocat potențialul pentru și mai multe investiții europene”, a subliniat Sefcovic, în timpul vizitei la Belgrad.
Serbia și UE au semnat vineri la Belgrad un acord pentru dezvoltarea proiectului unei mine de litiu și a lanțurilor de producție pentru bateriile folosite la vehiculele electrice (EV). Acordul vine în contextul cursei globale pentru asigurarea accesului la litiu, un material cheie pentru industria auto.
Acordul privind litiul dintre Uniunea Europeană și Serbia sporește independența Europei, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz la Belgrad, subliniind oportunitățile legate de mașinile electrice și îndeplinirea obiectivelor de mediu.
„Este important că o astfel de decizie a fost luată azi. Acordul va spori reziliența și va promova industria”, a afirmat Scholz, după semnarea acordului, care oferă UE acces la materiile prime din minele sârbești.
La rândul său, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat: „Acesta nu este un proiect care să nu aibă o protecție deplină și știm că asta se va întâmpla, deoarece aducem cei mai buni experți din Europa în Serbia”.
Aleksandar Vucic, într-un interviu acordat joi publicației germane Handelsblatt, anunța că Serbia va acorda Mercedes-Benz, Volkswagen și Stellantis oportunitatea de a achiziționa litiu pentru bateriile folosite la vehiculele electrice (EV), deoarece statul balcanic va da prioritate producătorilor auto europeni în detrimentul celor chinezi.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul român a dat undă verde continuării proiectului mini-reactoarelor nucleare. Ce s-a schimbat din aprilie, când Ministerul Energiei s-a abținut de la vot„UE are nevoie de litiu și noi vrem să ne consolidăm legăturile cu blocul comunitar”, a declarat oficialul sârb.
Vucic a declarat pentru Handelsblatt că Serbia vrea să ajungă la o producție anuală de litiu de 58.000 tone, suficientă pentru aproximativ 1,1 milioane vehicule electrice, sau aproximativ 17% din piața europeană.
Contractele de aprovizionare vor fi încheiate cu condiția ca partea cea mai mare a procesării litiului și a producției de baterii să aibă loc în Serbia, a adăugat oficialul sârb.
Guvernul sârb a autorizat marți reluarea operațiunilor în vederea lansării controversatei exploatări a unei mine de litiu de către grupul anglo-australian Rio Tinto, la câteva zile după ce Curtea Constituțională a Serbiei a invalidat o decizie guvernamentală din anul 2022 de suspendare a proiectului, criticat pentru posibilele efecte negative asupra mediului.
Marele zăcământ de litiu care va fi exploatat de Rio Tinto lângă orașul Loznica, în vestul Serbiei, a fost sursa a numeroase dispute politice în ultimii ani. În timp ce activiștii ecologiști estimează că exploatarea va polua ireversibil terenurile agricole și resursele de apă potabilă în zonă, oficialii guvernamentali sârbi au dat de înțeles că sunt favorabili proiectului, ținând cont de efectele economice pozitive ale exploatării litiului, mineral esențial în producția de vehicule electrice.