Slovacia și Ungaria au anunțat că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou cu privire la tranzitul resurselor de la compania rusească via teritoriul său, informează Reuters.
Totuși, atât Slovacia, cât și Ungaria au precizat că primesc în continuare petrol de la alte companii rusești, în pofida opririi livrărilor Lukoil, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acest anunț scoate la lumină caracterul volatil al livrărilor de petrol rusesc spre Europa via conducta Drujba, ultima rută funcțională pentru livrările de petrol rusesc spre continent.
Ministerul slovac al Economiei a informat că livrările de petrol de la Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, au încetat să mai ajungă în Slovacia via Ucraina, după includerea companiei Lukoil pe lista firmelor sancționate de Ucraina. "Potrivit datelor furnizate de Transpetrol, livrările de petrol rusesc spre Slovacia nu au fost oprite. Problema vizează, potrivit companiei de rafinare Slovnaft, livrările unui singur furnizor, Lukoil", a precizat Ministerul slovac al Economiei. Sursa citată precizează că Slovnaft și-a asigurat livrări de petrol de la alt furnizor, iar Ministerul slovac al Economiei discută această problemă cu partenerii ucraineni.
Marți, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a anunțat și el că livrările de gaze din Rusia spre Ungaria continuă fără probleme de-a lungul conductei TurkStream din Marea Neagră, dar țițeiul nu mai este transferat de Lukoil prin Ucraina. "Există în prezent o situație legală în Ucraina pe baza căreia Lukoil nu mai face în prezent livrări către Ungaria. Lucrăm acum la o soluție legală care ar permite reluarea tranzitului în condițiile în care petrolul rusesc este foarte important pentru securitatea noastre energetică", a spus Szijjarto.
În luna decembrie 2022, Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol rusesc prin conducte dar a scutit de la aceste sancțiuni livrările prin conducta Drujba, în ideea de a oferi o perioadă de tranziție acelor țări care depind de țițeiul livrat prin conducta Drujba.