Slovacia și Ungaria acuză - Ucraina a oprit tranzitul petrolului pentru grupul rusesc Lukoil

Slovacia și Ungaria acuză - Ucraina a oprit tranzitul petrolului pentru grupul rusesc Lukoil
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2024

Slovacia și Ungaria au anunțat că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou cu privire la tranzitul resurselor de la compania rusească via teritoriul său, informează Reuters.

Totuși, atât Slovacia, cât și Ungaria au precizat că primesc în continuare petrol de la alte companii rusești, în pofida opririi livrărilor Lukoil, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ungaria acuză Comisia Europeană de partizanat politic, după ce UE a decis să boicoteze participarea la reuniunile prezidate de Budapesta CITEȘTE ȘI Ungaria acuză Comisia Europeană de partizanat politic, după ce UE a decis să boicoteze participarea la reuniunile prezidate de Budapesta
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acest anunț scoate la lumină caracterul volatil al livrărilor de petrol rusesc spre Europa via conducta Drujba, ultima rută funcțională pentru livrările de petrol rusesc spre continent.

Ministerul slovac al Economiei a informat că livrările de petrol de la Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, au încetat să mai ajungă în Slovacia via Ucraina, după includerea companiei Lukoil pe lista firmelor sancționate de Ucraina. "Potrivit datelor furnizate de Transpetrol, livrările de petrol rusesc spre Slovacia nu au fost oprite. Problema vizează, potrivit companiei de rafinare Slovnaft, livrările unui singur furnizor, Lukoil", a precizat Ministerul slovac al Economiei. Sursa citată precizează că Slovnaft și-a asigurat livrări de petrol de la alt furnizor, iar Ministerul slovac al Economiei discută această problemă cu partenerii ucraineni.

Serbia - Dispută cu o companie anglo-australiană pentru relansarea exploatării unei mine de litiu CITEȘTE ȘI Serbia - Dispută cu o companie anglo-australiană pentru relansarea exploatării unei mine de litiu

Marți, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a anunțat și el că livrările de gaze din Rusia spre Ungaria continuă fără probleme de-a lungul conductei TurkStream din Marea Neagră, dar țițeiul nu mai este transferat de Lukoil prin Ucraina. "Există în prezent o situație legală în Ucraina pe baza căreia Lukoil nu mai face în prezent livrări către Ungaria. Lucrăm acum la o soluție legală care ar permite reluarea tranzitului în condițiile în care petrolul rusesc este foarte important pentru securitatea noastre energetică", a spus Szijjarto.

În luna decembrie 2022, Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol rusesc prin conducte dar a scutit de la aceste sancțiuni livrările prin conducta Drujba, în ideea de a oferi o perioadă de tranziție acelor țări care depind de țițeiul livrat prin conducta Drujba. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
ucraina
petrol