Veniturile Rusiei din gaze și petrol ar urma să crească cu 50% în iulie

Veniturile Rusiei din gaze și petrol ar urma să crească cu 50% în iulie
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2024

Veniturile Rusiei din gaze și petrol ar urma să crească în ritm anual cu 50% în iulie, la aproape 14 miliarde de dolari, pe fondul prețurilor mai ridicate la țiței și al deprecierii rublei, conform calculelor Reuters.

Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru o treime și chiar până la jumătate din totalul veniturilor bugetare federale în ultimul deceniu, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Conform calculelor Reuters, veniturile Rusiei din gaze și petrol ar urma să se situeze luna aceasta la 1.220 miliarde de ruble (13,93 miliarde de dolari), de la 747 miliarde de ruble în iunie și 811 miliarde de ruble în iulie 2023.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Wizz Air lansează noi rute din România CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează noi rute din România

Câștigurile în primele șapte luni din acest an ar urma să crească în ritm anual cu 65%, la 6.900 miliarde de ruble.

Ministerul de Finanțe din Rusia va publica pe 5 august datele privind veniturile din gaze și petrol în iulie.

Conform calculelor Reuters, plățile din iulie vor beneficia de pe urma taxei pe profit din Rusia, care se plătește trimestrial și aduce la buget aproximativ 500 miliarde de ruble.

Războiul din Ucraina a obligat Occidentul să introducă mai multe sancțiuni destinate diminuării veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei. În trimestrul doi din 2024, prețul mediu al țițeiului rusesc Urals a fost de 6.405 ruble/baril (73,12 dolari/baril), peste plafonul de preț de 60 de dolari/baril impus de Occident și în creștere față de un nivel de 6.139 ruble în trimestrul precedent.

De asemenea, bugetul va beneficia de pe urma reducerii subvențiilor pentru rafinării. Aceste plăți de la buget ar urma să scadă în iulie cu aproximativ 29 miliarde de ruble față de iunie.

VIDEO&FOTO Continuă defrișările pe Valea Oltului. Autoritățile anunță ce se întâmplă cu lemnul CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Continuă defrișările pe Valea Oltului. Autoritățile anunță ce se întâmplă cu lemnul

Pentru întregul an 2024, Guvernul de la Moscova a bugetat venituri de 10.700 de miliarde de ruble din vânzările de petrol și gaze, în creștere cu 21% comparativ cu 2023, când prețurile mai mici la țiței și diminuarea exporturilor de gaze au redus aceste venituri cu 24%.

Rusia și-a majorat semnificativ cheltuielile militare după lansarea a ceea ce numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, în luna februarie 2022, ceea ce a dus la o situație de doi ani consecutivi cu deficite bugetare de peste 3.000 de miliarde de ruble, aproximativ 2% din PIB.

Moscova a finanțat aceste deficite prin împrumuturi de pe piața internă și folosirea fondului de rezervă (NWF).

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia