Serbia devine membru în Banca Internațională de Investiții

Serbia devine membru în Banca Internațională de Investiții
scris 9 dec 2021

Serbia a cerut în cadrul ședinței Consiliului Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții să adere, în calitate de membră, la Banca Internațională de Investiții, iar decizia a fost favorabilă unanimă de admitere ca stat acționar. Problema aderării unei noi țări a devenit subiect de discuții pentru prima oară în mai mult de o jumătate de secol de existență a instituției.

”La data de 8 decembrie 2021, a avut loc cea de a patra ședință a Consiliului Guvernatorilor Băncii Internaționale de Investiții, cel mai înalt organism de conducere a instituției menționate. Evenimentul a fost organizat în format hibrid: șapte dintre cei nouă acționari au participat în persoană la sediul IIB din Budapesta, în timp ce ceilalți doi au participat online”, anunță banca.

Urmărește-ne și pe Google News
Eurobank a vândut 80% din infrastructura de plăți prin terminale POS către Worldline CITEȘTE ȘI Eurobank a vândut 80% din infrastructura de plăți prin terminale POS către Worldline

În prezent, acționarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam, scrie News.ro.

Acesta este primul Consiliu al Guvernatorilor organizat după mutarea sediului Băncii în clădirea istorică Lanchid Palota, în regim permanent. Anterior, la data de 6 decembrie 2021, ședința Consiliul de Administrație a precedat ședința guvernatorilor.

”Punctul central de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Guvernatorilor a fost reprezentat de cererea Republicii Serbia de aderare, în calitate de membră, la Banca Internațională de Investiții. Este important să subliniem faptul că chestiunea aderării unei noi țări a devenit subiect de discuții pentru prima oară în mai mult de o jumătate de secol de existență a acestei instituții. Drept consecință, a fost adoptată o decizie favorabilă unanimă de admitere a Republicii Serbia ca stat acționar”, precizează banca.

Reprezentanții statelor membre au subliniat faptul că extinderea bazei de acționari prin admiterea Serbiei corespunde în întregime intereselor tuturor țărilor. Aceasta va permite IIB să își extindă operațiunile în Europa, continuând traseul „european” strategic al ultimilor câțiva ani, pentru creșterea nivelurilor de capital, pentru consolidarea în continuare a stabilității financiare și a diversificării geografice prin prisma accesului la piețele din regiunea balcanică.

Mai mult decât atât, calitatea de stat membru a Serbiei va oferi un impuls suplimentar pentru dezvoltarea legăturilor comerciale și economice cu țările la nivel bilateral, precum și multilateral, prin implementarea proiectelor cu o componentă de integrare.

”În numele Consiliului de Administrație, urez un bun-venit călduros pentru aderarea Republicii Serbia în calitate de stat membru al Băncii Internaționale de Investiții. Doresc să mulțumesc Guvernului Republicii Serbia pentru abordarea constructivă, eficientă și practică a acestui aspect. De asemenea, ne exprimăm recunoștința cordială față de acționarii Băncii pentru părerea bună transmisă în legătură cu eforturile depuse de Guvernul Republicii Serbia și de echipa noastră, precum și pentru sprijinul unanim acordat în această decizie istorică”, a declarat Dl. Nikolay Kosov.

Acesta consideră ca fiind extrem de simbolic faptul că, exact la cea de a 10-a aniversare de la relansarea instituției, IIB a devenit în prezent o bancă formată din 10 țări și cu operațiuni pe 3 continente.

Pe parcursul ședinței Guvernatorilor, au fost discutate o serie de aspecte în legătură cu activitățile curente ale IIB și cu planurile pentru anul 2022. Statele membre au aprobat propunerile Consiliului de Administrație al Băncii cu privire la prioritățile strategice pentru anul viitor, care vizează creșterea viitoare a operațiunilor de investițiilor și consolidarea poziției băncii drept una dintre instituțiile financiare-cheie din regiune. Guvernatorii și-au exprimat intențiile de a acorda în continuare asistență completă Băncii Internaționale de Investiții, pentru realizarea țintelor ambițioase pe care aceasta și le-a propus.

Președintele Consiliului de Administrație, Nikolay Kosov, a declarat că, în anul 2021, Banca Internațională de Investiții și-a continuat evoluția din punct de vedere al tuturor indicatorilor-cheie.

Cu mai mult de un an înainte de termenul planificat, banca a atins un nivel al portofoliului de creditare și documentar în valoare de 1,2 miliarde euro, un obiectiv strategic al strategiei actuale pentru finalul anului 2022. Cota investițiilor europene în volumul total al portofoliului depășește 55%.

În anul 2021, IIB a emis obligațiunile cu cea mai lungă perioadă de scadență stabilită vreodată, și anume 20 de ani.

”Dacă centralizăm rezultatele intermediare din ultimii nouă ani de activitate, de la începerea relansării băncii în anul 2012, pot fi subliniate următoarele realizări principale. Volumul total al investițiilor realizate în economiile statelor membre se cifrează la 3,1 miliarde euro. Portofoliul de creditare și documentar a crescut de 13 ori, de la 95,6 milioane euro până la 1,3 miliarde euro în prezent. Activele au crescut de aproape 5 ori, de la 367 milioane euro la 1,8 miliarde euro. Volumul total al finanțării atrase de Bancă este în valoare de 2,5 miliarde euro. Nivelul creditelor neperformante a scăzut de la 75,3% din portofoliul total la 2,3%.

Guvernatorii spun că, în ciuda contextului global relativ dificil, banca și-a crescut semnificativ nivelul de asistență acordată statelor membre, iar performanțele generale au depășit previziunile făcute pentru anul în curs.

Banca Internațională de Investiții (BII) a fost fondată în 1970. În prezent, acționarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam. Banca are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca internațională de investiții
serbia