"Nu mai am niciun angajat ucrainean", toți au rămas în țara lor pentru a lupta împotriva invaziei rusești, a declarat pentru AFP Szymon Janiewski, patronul unei mici firme de construcții din Varșovia.
De la debutul invaziei rusești, în 24 februarie, "toată lumea din sectorul construcțiilor are aceeași problemă cu mâna de lucru, muncitorii ucraineni", spune Szymon Janiewski, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Polonia a primit în ultima lună 2,2 milioane de refugiați din Ucraina, însă este vorba în mare majoritate de femei, copii și persoane în vârstă.
Potrivit datelor oficiale, înaintea invaziei rusești, peste 300.000 de ucraineni beneficiau de un permis de sejur în Polonia, însă numărul real este estimat mai aproape de 1,5 milioane.
"Cetățenii ucraineni, bărbații, și-au abandonat locul de muncă din Polonia și au plecat să își apere țara", a declarat ministrul polonez al Familiei și Afacerilor Sociale, Marlena Malag. Aceasta a adăugat că "angajatorii au semnat că unele sectoare riscă să se confrunte cu o lipsă de mână de lucru".
Sectorul construcțiilor pare a fi cel mai afectat.
"Înainte de declanșarea războiului, sectorul angaja 1.370.000 de persoane, toate profesiile cumulate, dintre care peste 480.000 de străini. În rândul acestora din urmă, patru din cinci erau ucraineni", a declarat președintele Asociației angajatorilor din construcții, Jan Stylinski.
Potrivit estimărilor acestei asociații, aproximativ un sfert dintre ucraineni s-au întors în țara lor de la începutul războiului.
Acest fenomen se adaugă unui lipse cronice de mână de lucru în sectorul construcțiilor. Încă din 2019, sectorul estima că se confruntă cu o lipsă de 150.000 de muncitori, care "astăzi a urcat la aproape 250.000 de muncitori", a precizat Jan Stylinski. Potrivit acestuia, problema afectează în special firmele mici și mijlocii, mai ales în estul Poloniei, zona din apropierea graniței cu Ucraina.
"Cei zece ucraineni erau coloana vertebrală a firmei mele. Era o echipă cu care lucram de patru ani, pe care i-am pregătit la standardele mele și cu care mă înțelegeam bine", regretă Szymon Janiewski, patronul unei mici firme de construcții din Varșovia, care acum este nevoit să apeleze la subcontractori.
Mâna de lucru nu este decât unul dintre efectele invaziei rusești în Ucraina. "La asta se adaugă alte probleme grave provocate de război: creșterea dramatică a prețului bitumului, carburanților, cimentului, lipsa altor produse esențiale din cauza întreruperii lanțurilor de aprovizionare sau sancțiunilor, nu mai primim nimic din Belarus și Rusia", a declarat Barbara Dzieciuchowicz, președinta Camerei naționale a constructorilor de drumuri.
La finele lunii februarie, prețul materialelor de construcții a crescut, în medie, cu 27% comparativ cu luna februarie 2021, însă de exemplu prețul materialelor pentru izolare a crescut cu 72% în aceeași perioadă, în contextul unei inflații de 8,5% și al unei creșteri a costului cu mâna de lucru.
În aceste condiții, Barbara Dzieciuchowicz preferă să nu se gândească la viitor. "Este complet imprevizibil. Mă concentrez pe prezent, pe imediat", spune Barbara Dzieciuchowicz.