Rusia anunță că va publica o listă cu "țările neprietenoase" la adresa sa, la ordinul lui Putin

Rusia anunță că va publica o listă cu "țările neprietenoase" la adresa sa, la ordinul lui Putin
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2021

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a anunțat că o 'listă cu țări neprietenoase' față de Rusia va fi dată publicității în curând, un anunț care coincide cu expulzarea din Rusia a trei diplomați din Slovacia, a doi din Lituania și a câte unul din Letonia și Estonia, potrivit EFE.

'La ordinul președintelui (rus, Vladimir Putin) și, în conformitate cu un decret al său, guvernul a fost mandatat cu întocmirea unei astfel de liste', a declarat Lavrov într-o conferință de presă comună cu omologul său mexican, Marcelo Ebrard, la finalul convorbirilor purtate la Moscova, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

La 23 aprilie, președintele Vladimir Putin a emis un decret cu privire la măsurile destinate să contracareze acțiunile inamicale ale unor state străine care includ, printre altele, interzicerea angajării de personal rusesc la reprezentanțele diplomatice ale acestor state în Rusia.

Potrivit semioficiosului Izvestia, mai mult de zece țări s-ar putea regăsi pe lista cu state 'neprietenoase', între care SUA, Polonia, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, precum și Marea Britanie, Ucraina sau Australia.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Cu două săptămâni în urmă, guvernul ceh a expulzat 18 diplomați ai Ambasadei Rusiei la Praga, acuzându-i că ar fi agenți ai serviciilor de informații rusești, Moscova răspunzând prin expulzarea a 20 de diplomați cehi.

Criza fără precedent cu Republica Cehă a fost urmată de expulzări de diplomați ruși din toate țările est-europene membre ale Uniunii Europene, cu excepția Ungariei - România, Bulgaria, Slovacia și Polonia -, precum și din cele trei republici baltice: Letonia, Lituania și Estonia, plus Ucraina.

Potrivit autorităților cehe, Rusia a fost implicată în explozia din 2014 la un depozit de arme din Cehia, soldată cu doi morți, acuzații pe care Moscova le-a calificat drept 'nefondate' și 'distructive' pentru relațiile dintre Moscova și Praga.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Miercuri, Parchetul bulgar a anunțat că anchetează asupra posibilei implicări a șase agenți ruși în exploziile produse la patru depozite de armament între 2011 și 2020, precum și legături cu evenimente similare survenite în Cehia.

Lavrov a încercat să persifleze suspiciunile Sofiei. Într-un asemenea ritm totul poate să ducă la punctul în care Rusia să fie acuzată de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei în 1914, după care a început Primul Război Mondial, a spus el. 'Cel puțin încă nu l-am ucis pe arhiducele Ferdinand, dar se pare că lucrurile într-acolo se îndreaptă', a afirmat ministrul rus de externe, citat de agenția de presă rusă oficială RIA Novosti, comentând investigația bulgară. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
putin