Republica Moldova caută alternative la gazele rusești

Republica Moldova caută alternative la gazele rusești
scris 21 sep 2022

Republica Moldova a selectat șapte companii pentru a-și asigura gaze de luna viitoare, dacă livrările de la Gazprom vor fi întrerupte, a declarat marți vicepremierul Andrei Spînu, transmite Reuters.

Spînu, care a condus echipa de negociatori a Republicii Moldova cu Gazprom în timpul unui an în care prețurile au crescut semnificativ, a declarat la postul de televiziune al țării că gigantul rus este "imprevizibil", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Pepsi a pus capăt producției în Rusia, la șase luni după ce a promis să facă acest lucru CITEȘTE ȘI Pepsi a pus capăt producției în Rusia, la șase luni după ce a promis să facă acest lucru

Autoritățile de la Chișinău pot accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziție de BERD în eventualitatea opririi livrărilor rusești, a explicat Spînu.

"Deocamdată am ales șapte companii. Gazprom nu este printre ele", a adăugat oficialul.

Compania de stat Moldovagaz anunțase marți că a plătit pentru livrările din august și urmează să plătească un avans de 50% pentru plata din septembrie, echivalentul a 33,89 milioane de dolari, deși surse Reuters susține că nu este sigur dacă există fondurile pentru această plată.

Una din cele mai sărace țări din Europa, Republica Moldova este puternic dependentă de gazele rusești, și a fost puternic afectată de creșterea prețurilor după invadarea Ucrainei.

Oficialii din Republica Moldova susțin că Gazprom ar putea tăia gazele dacă una din condițiile din contract nu este îndeplinită - finalizarea unui audit al datoriei sale acumulate pentru livrările de gaze, estimată la 709 milioane de dolari.

"Vom afla de decizia privind livrările de gaze în octombrie în ultima zi, probabil în ultimele ore", a declarat Spînu.

Dar Ion Chicu, fost vicepremier al Republicii Moldova, și-a exprimat dubiile privind planul de urgență al autorităților de la Chișinău.

Spotify începe să vândă cărți audio CITEȘTE ȘI Spotify începe să vândă cărți audio

"În privința prețurilor, Republica Moldova nu are alternativă la Gazprom, care întotdeauna va avea un preț mai scăzut la gaze", susține Ion Chicu.

Conform formulei de preț stabilite cu Gazprom, nivelul pentru octombrie va scădea la 1.200-1.300 dolari, a adăugat fostul vicepremier.

Pe piața liberă, prețurile se află în prezent sub 2.000 dolari pentru 1.000 metri cubi.

Luni, Moldovagaz a solicitat autorității de reglementare a energiei permisiunea pentru a majora prețul gazelor pentru consumatori cu 31,5%. Noul preț propus este de 1.382 dolari pentru 1.000 metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
gaze