Presa: BAT pune presiuni pe Guvernul Croației pentru majorarea accizelor la produsele alternative de fumat, o încercare de a-și afecta astfel concurentul PMI. Și în România a apărut, netransparent, un astfel de amendament

Presa: BAT pune presiuni pe Guvernul Croației pentru majorarea accizelor la produsele alternative de fumat, o încercare de a-și afecta astfel concurentul PMI. Și în România a apărut, netransparent, un astfel de amendament
scris 2 nov 2020

Gigantul britanic din industria tutunului British American Tobacco (BAT) pune presiune pe Guvernul de la Zagreb pentru majorarea accizelor la produsele alternative de fumat, într-un context în care analizează închiderea fabricii TDR din Croația, cea mai mare unitate de profil din țară, și în care principalul său concurent este grupul american Philip Morris International (PMI), cel mai mare producător de produse din tutun la nivel mondial și lider mondial în materie de inovație a produselor fără fum, susține cotidianul croat Dnevo.

Ministerul croat al Finanțelor ia deja în calcul creșterea accizelor la tutun, motiv care ar fi fost invocat de BAT pentru închiderea fabricii TDR din Kanfanar, din pensinsula Istria. În același timp însă, conform sursei citate, BAT cere majorarea accizelor la produsele alternative la țigările clasice, cum sunt țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul fără să îl ardă.

Urmărește-ne și pe Google News

Ca și în România, British American Tobacco vinde dispozitivul de încălzire a tutunului glo, iar Philip Morris International comercializează prodsul IQOS.

Potrivit publicației, argumentul folosit oficial de BAT este că nivelul accizelor la produsele alternative este cu mult mai mic decât în cazul țigărilor clasice. Neoficial, însă, reprezentanții BAT ar fi nemulțumiți de vânzările produsului Glo din Croația și geloși pe succesul cu iQOS al celor de la Philip Morris International (PMI), susține publicația. Presa a trimis întrebari, arătând însă că BAT nu a răspuns.

Presiuni pentru creșterea accizelor la produsele alternative din tutun sunt și în România, în septembrie fiind introdus de comisia de buget-finanțe a deputaților pe ultima sută de metri, în mod netransparent, într-un proiect care doar reglementa cota redusă de 5% a TVA pentru livrarea unor locuinţe, un amendament care majora nivelul accizelor pentru produsele din tutun încălzit și lichidele cu conținut de nicotină.

În cele din urmă, amendamentul a fost eliminat în plenul Camerei Deputaților, care a avut votul decisiv asupra proiectului, mai ales că în Senat nu fusese avansată o astfel de idee.

Presa croată a scris din iunie depre intenția BAT de a închide fabrica din Istria, intenție confirmată de companie în luna septembrie. Recent, premierul Andrej Plenkovic a declarat că discută cu BAT pe marginea eventualei plecări, în încercarea de a convinge compania să nu renunțe la fabrica din Istria.

BAT are 1.600 de angajați direcți în Croația, din care 500 la fabrica TDR. Închiderea fabricii ar afecta și câteva sute de subcontractori, care ar putea rămâne fără cumpărătorul principal dacă gigantul britanic decide să se retragă de pe piață.

În România, piața tutunului încălzit nu depășește 2,5% din piața totală a produselor din tutun și însumează sub 1% din veniturile generate de acciza la produse din tutun. Lider al acestei categorii încă neconsolidate este compania Philip Morris, care angajează peste 1.000 de oameni în producție și comercializare.

Fabrica Philip Morris din Otopeni a fost convertită la finele anului 2017 într-o unitate de producție a rezervelor de tutun pentru dispozitivele electronice IQOS, în urma unei investiții de aproape o jumătate de miliard de dolari.

De partea cealaltă, fabrica din România a British American Tobacco, de la Ploiești, este a doua cea mai mare fabrică a grupului din Uniunea Europeană, cu circa 1.100 de angajați. Majoritatea produselor fabricate la Ploiești - consumabile din tutun pentru glo și țigări - sunt exportate în alte țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
bat
british american tobacco
fabrica croatia
bat croatia
accize produse alternative fumat
bat tdr