Parlamentul a respins suprareglementarea comerțului cu tutun

Parlamentul a respins suprareglementarea comerțului cu tutun
scris 30 iun 2020

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a respins proiectul de lege anti-fumat, care urmărea, între altele, interzicerea sponsorizărilor de către companiile producătoare de tutun. Proiectul de lege anti-fumat, caracterizat chiar de inițiator, deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate al Camerei, drept unul “radical”, viza în special interzicerea publicității și asimilarea noilor dispozitive de fumat, de tipă vapă, cu produsele tradiționale.

O serie de personalități din lumea culurii au avertizat recent că proiectul ar crea noi probleme lumii culturale, iar singurul rezultat al aprobării inițiativei legislative în forma actuală poate fi „doar prejudicierea actului cultural și artistic din România”.

Urmărește-ne și pe Google News

„Sponsorizările oricăror companii sunt binevenite și bineprimite de către instituțiile care organizează festivaluri, spectacole, expoziții, concerte, recitaluri și alte manifestări artistice, mai ales în condițiile în care nu sunt foarte multe acele organizații/ companii care își permit să aloce bugete considerabile, an de an, pentru a da continuitate unor evenimente de masă și pentru a face vizibilă România în ochii opiniei publice internaționale. De cele mai multe ori, contribuția acestor companii face diferența nu numai în ceea ce privește organizarea evenimentelor și festivalurilor de anvergură, dar și în susținerea unor evenimente în localități mici, în zone defavorizate sau care nu ar prezenta interes pentru alți potențiali sponsori ori finanțatori”, se arată în documentul menționat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În opinia semnatarilor, singurul rezultat al aprobării inițiativei legislative în forma actuală poate fi „doar prejudicierea actului cultural și artistic din România”.

Fără spațiul interior, restaurantele au vânzări cu 75% mai mici. Din 35.000 de restaurante la nivel național, 5.000 nu vor mai fi redeschise din cauza efectelor pandemiei! CITEȘTE ȘI Fără spațiul interior, restaurantele au vânzări cu 75% mai mici. Din 35.000 de restaurante la nivel național, 5.000 nu vor mai fi redeschise din cauza efectelor pandemiei!

A fost un nou avertisment transmis după ce, în vara anului trecut, o analiză juridică indica faptul că noua lege propusă nu numai că ar conduce la scoaterea în ilegalitate a producătorilor și distribuitorilor de tutun, dar ar avea și victime colaterale, precum cultele religioase sau simplii fumători, care în baza acestui act pot fi amendați, de exemplu, pentru arderea tămâii, respectiv pentru fumarea sau oferirea unei țigări în public.

Ulterior, în toamnă, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) a solicitat Senatului, printr-o scrisoare oficială, respingerea acestei propuneri legislative, iar Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) a atenționat că hiper-reglementarea tutunului, aflată acum în stadiu de proiect, afectează substanțial activitatea comercială, dar înseamnă și locuri de muncă pierdute, țigări mai scumpe și mai mulți bani pentru contrabandiști, iar propunerea legislativă referitoare la noi restricții pentru piața tutunului va aduce pierderi cumulate de peste 1,1 miliarde de euro anual pentru bugetul de stat.

În Senat, proiectul a fost aprobat tacit, doar ca efect al depășirii termenului de adoptare, iar la Camea Deputaților, a primit aviz negativ de la toate comisiile și avea un punct de vedere negativ inclusiv de la Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
teatre
fumat
artisti