Parlamentul eston dă undă verde unui amendament constituțional care limitează dreptul la vot al rezidenților ruși

VECINI   
Parlamentul eston dă undă verde unui amendament constituțional care limitează dreptul la vot al rezidenților ruși

Parlamentul eston a dat undă verde unui proiect care le interzice cetățenilor neeuropeni să participe în alegerile locale, o măsură care vizează mai ales puternica minoritate rusă din Estonia, relatează AFP.

Deputații au adoptat un amendament constituțional în virtutea căruia ”dreptul la vot în alegerile locale” va fi ”revocat cetățenilor țărilor terțe care își au rețedința în Estonia”, anunță într-un comunicat Parlamentul.

Urmărește-ne și pe Google News
 VIDEO ANUNȚ Trump se ține de cuvânt - Taxe comerciale de 25% pentru mașinile importate în SUA CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Trump se ține de cuvânt - Taxe comerciale de 25% pentru mașinile importate în SUA
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Această măsură - în cazul în care va fi validată de către președintele Alar Karis, care și-a exprimat unele rezerve în trecut - îi va viza în primul rând pe cei aproximativ 80.000 de cetățeni ruși care trăiesc în această fostă republică sovietică vecină cu Rusia care și-a recăpătat independența în 1991.

Această dispoziție - adoptată cu o largă majoritate de 93 la șapte voturi - reflectă îngrijorări tot mai mari cu privire la securitate în această țară baltică după invazia rusă a Ucrainei, în februarie 2022.

De frica unui amestec străin, diverse forțe politice estone au propus excluderea din alegeri a rușilor, belarușilor și apatrizilor (60.000 în total) care trăiesc în Estonia, care 1,3 milioane de locuitori.

”Mulțumesc! Este o victorie a noatyră a tuturora”, a declarat premierul eston după vot.

”Deciziile în viața noastră locală nu vor mai fi luate de către cetățeni ai unor state agresoare, ci noi vom decide noi înșine pe pământul nostru”, a scris Kristen Michal, care a catalogat decizia luată drept ”importantă”.

DREPTURI FUNDAMENTALE

”Dacă Rusia ar fi fost, din punctul nostru de vedere, sensibilă, nimeni nu ar fi inițiat asta”, a declarat înainte de vot un analist politic de la Institutul Johan Skytte, Rein Toomla.

Profitul net al grupului grec PPC a scăzut cu peste 62% anul trecut, inclusiv din cauza dispariției efectului pozitiv din 2023 al achiziției Enel România la preț avantajos CITEȘTE ȘI Profitul net al grupului grec PPC a scăzut cu peste 62% anul trecut, inclusiv din cauza dispariției efectului pozitiv din 2023 al achiziției Enel România la preț avantajos

”Este foarte clar (un demers) împotriva Rusiei, iar într-un fel, cetățenii ruși care trăiesc în Estonia sunt victimele lui pentru că Rusia a acționat așa, ci nu ei”, a declarat el AFP.

Rezidenții permanenți au în prezent dreptul constituțional de a vota în alegerile locale, dar nu și în alegerile legislative.

Președintele Karis și-a exprimat unele îndoieli față de acest text.

”Restricțiile drepturilor fundamentale care nu sunt suțsinute cu argumente convingătoare ne vor compromite statutul internațional de stat de drept și, prin urmare, securitatea”, avertiza el în februarie.

Relațiile Moscovei cu cele trei capitale baltice - Tallinn, Riga și Vilnius - se deteriorează neîncetat de mult timp, odată cu creșterea tensiunilor între Rusia și Occident.

Atât Estonia, cât și Letonia și Lituania au minorități rusofone importante, care rămân uneori în dezacord cu Guvernele naționale, provocând îngrijorarea că Moscova poate căuta să exploateze aceste diferențe pentru a destabiliza aceste țări, membre atât ale Uniunii Europene (UE), cât și ale NATO.

AMBIȚII IMPERIALISTE

Estonia a anunțat luna aceasta că-și crește cheltuielile cu apărarea în 2026, la ”cel puțin” 5% din PIB, evocând amenințatrrea pe care o reprezintă, în opinia sa, Rusia vecină.

”Rusia nu și-a schimbat obiectivele și ambițiile imperialiste. Este o amenințare reală atât la adresa Europei, cât și a NATO”, estima recent Michal.

În opinia sa, ”cetățenii ruși și belaruși văd ce face Rusia în Ucraina (...) altfel decât cetățenii estoni”.

”Dacă cineva vrea să fie un cetățeanm al Rusiei (...), nu trebuie să se aștepte să participe la discuția despre Estonia”, declara el în ianuarie ERR.

EXCLUSIV Mihai Bordeanu, director Dacia România, anunță când vor fi premierele Bigster 4x4 automat și facelift Sandero/Jogger/Logan CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mihai Bordeanu, director Dacia România, anunță când vor fi premierele Bigster 4x4 automat și facelift Sandero/Jogger/Logan

Dezbaterea despre drepturile la vot este doar una dintr-o serie de acțiuni simbolice ale ruperii legăturilor cu Moscova.

Țările baltice au decis, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, să demonteze și să demoleze anumite monumente din epoca sovietică.

Fostul premier eston Kaja Kallas, actuala șefă a diplomației europene, a fost introdusă pe o listă rusă a persoanelor căutate din cauza susținerii distrugerii statuilor de pe vremea fostei Uniuni Sovietice (URSS).

Atunci când estonia și-a redobândit independența față de URSS, aproximativ o treime dintre locuitori erau rusofoni ale căror familii au emigrat în alte republici sovietice.

Ei nu au obținut cetățenia din cauza lipsei unei legături de sânge cu  Estonia.

Pentru a obține cetățenia acestei țări, este necesar să treacă un test de cunoaștere a limbii estone.

viewscnt
Afla mai multe despre
estonia
vot
rusia