OMV, grupul austriac principal acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, a ajuns la un acord cu principalul său concurent regional, grupul maghiar MOL, în vederea vânzării a 122 de stații de alimentare și a business-ului angro pe care care-l are în Slovenia contra a 301 milioane de euro.
Aceasta este prima tranzacție de la anunțarea numirii, cu începere din luna septembrie, ca CEO OMV a fostului director Borealis, Alfred Stern, tranzacție care confirmă schimbarea strategică spre sectorul petrochimic a grupului austriac și retragerea sa treptată de pe cel petrol și gaze. Mișcarea era logică pentru OMV, odată ce și-a majorat la 75% participația în Borealis AG contra a 4,7 miliarde de dolari.
Tranzacția, care prevede preluarea de către MOL a 100% din acțiunile OMV Slovenia, va fi finalizată în 2022 și supusă aprobărilor agențiilor de reglementare necesare.
Ca parte a acordului, MOL Group își va asuma și datoriile restante ale OMV Slovenia, rezultând o valoare totală a tranzacției de aproximativ 346 milioane euro.
Această tranzacție va reduce datoria OMV cu aproximativ 290 de milioane de euro.
“Cu această tranzacție, mai facem un alt pas decisiv către implementarea programului nostru de vânzare de active în valoare de 2 miliarde de euro. Această vânzare nu numai că contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea nivelului nostru de îndatorare, dar reprezintă și o optimizare strategică suplimentară a portofoliului nostru”, a declarat Rainer Seele, actualul CEO al OMV.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteSpre deosebire de viitorul CEO, Alfred Stern, care în ultimii 13 ani a ocupat poziții de conducere în Borealis AG (chimies și petrochimie), Seele provenea din sectorul de petrol și gaze și era un susținător al proiectului Neptun Deep, pentru realizarea căruia era dispus să renunțe la un proiect de 1 miliard de dolari cu Gazprom (achiziționarea unei participații de 24,9% din proiectul Gazprom destinat dezvoltării blocurilor 4 și 5 ale formațiunii Achimov, parte a zăcământului de gaze Uregoy din Siberia).