Motivul surprinzător pentru care Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile

Motivul surprinzător pentru care Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 15:26

După 15 ani de recesiune și austeritate și trei pachete de salvare care au venit cu condiții dure, Grecia a decis să introducă săptămâna de lucru de 6 zile, în locul celei clasice de 5 zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Motivul pentru care Grecia va trece la săptămâna de lucru de 6 zile, este pe de o parte din cauza lipsei acute de personal, iar pe de alta pentru a da dreptul angajatorilor să facă economii, dat fiind că nu vor fi nevoiți să plătească un alt angajat și nici să suporte plata orelor suplimentare pentru salariații deja existenți, scrie DW. Contractele colective sunt înghețate de ani de zile, iar în multe afaceri personalul lucrează pe baza de contracte individuale de muncă, scrie Adevărul.

Sezonul turistic din Sozopol a început mai devreme decât se estima. Prețurile, mai mari cu aproape 15% CITEȘTE ȘI Sezonul turistic din Sozopol a început mai devreme decât se estima. Prețurile, mai mari cu aproape 15%

În timp ce săptămâna de lucru de 40 de ore este încă în vigoare, angajatorilor li se permite să solicite personalului să lucreze până la două ore neplătite pe zi pentru o perioadă limitată în schimbul unui timp liber mai mare.

În teorie, această muncă suplimentară este voluntară. În realitate, însă, lucrătorii din multe întreprinderi și locuri de muncă sunt forțați să lucreze mai multe ore fără a primi nicio formă de compensație.

Autoritățile rareori efectuează verificări pentru a se asigura că legea muncii este respectată. Asigurarea faptului că autoritățile pot îndeplini astfel de sarcini de monitorizare în mod eficient nu este o prioritate pentru guvernul conservator al primului ministru Kyriakos Mitsotakis.

Angajații din Grecia lucrează cele mai multe ore din Europa

Legea privind săptămâna de lucru de 6 zile va intra în vigoare la 1 iulie, însă lucrătorii greci lucrează mai multe ore decât orice altă forță de muncă din Europa. Cu o medie de 41 de ore pe săptămână, lucrează mai mult decât toți ceilalți cetățeni ai UE, potrivit agenției de statistică a UE, Eurostat. În plus, plata pe care o primesc pentru aceste ore lungi este scăzută în raport cu standardele europene.

Cu un salariu minim lunar de 830 EUR (887 USD), Grecia ocupă locul 15 în UE în acest sens. În ceea ce privește puterea de cumpărare, se află pe ultimul loc în Europa.

Angajatorii pot cere personalului să lucreze mai mult timp

De la 1 iulie, mulți lucrători din industrie, comerț cu amănuntul, agricultură și unele sectoare de servicii vor trebui să lucreze o săptămână de lucru de 6 zile dacă angajatorii lor vor decide că este necesar. Pentru a șasea zi de muncă se va plăti un supliment de 40% din salariul zilnic.

Sectorul ospitalității este exclus din acest regulament deoarece săptămâna de lucru de cinci zile a fost desființată acolo în 2023.

Moartea săptămânii de lucru de cinci zile

„Legea 5053/2023 va anula definitiv săptămâna de lucru de cinci zile”, spune Aris Kazakos, profesor emerit de drept al muncii la Salonic și un cunoscut expert juridic. El avertizează asupra impactului negativ al acordării de putere absolută angajatorilor în relațiile de muncă. Deoarece angajatorul are autoritatea de a cere personalului să lucreze a șasea zi pe săptămână, personalul nu poate refuza să lucreze, spune el.

Kazakos este în favoarea acordurilor colective de salarizare, care sunt, totuși, din ce în ce mai limitate de legislația adoptată de guvernul conservator Noua Democrație (ND) .

Tranzacție - Distribuitor român de inputuri agricole, cumpărat de o corporație japoneză CITEȘTE ȘI Tranzacție - Distribuitor român de inputuri agricole, cumpărat de o corporație japoneză

„Când vine vorba de negocieri individuale, angajatorul deține absolut toate cărțile și poate dicta practic orice condiții dorește, cu excepția drepturilor minime stipulate în dreptul muncii”, spune Kazakos, adăugând că dacă legile sunt relaxate, chiar și aceste minime. protecțiile vor fi anulate.

„Pentru că angajatorul poate dicta condiții de muncă care să fie benefice pentru el, asta înseamnă automat că relațiile de muncă devin un regim de nedreptate, pentru că orice în relațiile de muncă care beneficiază doar o singură parte nu poate fi niciodată drept”, a spus el pentru DW.

Motivul oficial pentru introducerea săptămânii de lucru de șase zile este că există o penurie de muncitori calificați pe piața muncii din Grecia. Până la urmă, legea înseamnă că orele suplimentare vor deveni mai ieftine pentru angajatori, care nu vor fi nevoiți să angajeze mai mult personal.

Riscuri de siguranță crescute

În majoritatea țărilor europene, sindicatele luptă pentru o reducere a timpului de lucru fără o reducere a salariului. Scopul este, printre altele, de a stimula ocuparea forței de muncă. Logica este că săptămâna de lucru de 35 de ore sau patru zile limitează orele suplimentare, forțând astfel angajatorii să angajeze personal suplimentar.

În plus, studiile au arătat că acest model crește productivitatea personalului și dorința de a lucra. Noul regulament grecesc privind săptămâna de lucru de șase zile și reducerea procedurilor de arbitraj care vine odată cu acesta dau înapoi ceasul, a declarat Kazakos pentru DW.

El avertizează că povara unei săptămâni de lucru de șase zile crește riscurile de siguranță pentru angajații din sectoarele industriale. Chiar și acum, numărul accidentelor de muncă este mare în Grecia. Un total de 179 de lucrători au murit în accidente de muncă în 2023, în creștere față de 104 în anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
lucru