Lira turcească înregistrează în octombrie cea mai slabă evoluție în rândul monedelor importante, din cauza incursiunii armatei Turciei în nordul Siriei, evoluție cu atât mai negativă cu cât majoritatea monedelor emergente au o tendință ascendentă, transmite Reuters.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
În această lună, lira turcească s-a depreciat cu 5% față de dolarul american, în timp ce componenta pentru piețe emergente a indicelui MSCI a avansat cu 1,3%, scrie News.ro.
Aprecierea valutelor pe piețele emergente este susținută de semnele privind un acord comercial parțial între Statele Unite și China, precum și de măsurile de stimulare, dar observatorii Turciei sunt îngrijorați de avertismentele privind impunerea de sancțiuni din cauza acțiunilor din Siria.
Președintele american Donald Trump a avertizat ”că vor fi impuse sancțiuni mari Turciei”, după ce amenințase deja că va ”distruge” economia aliatului său din NATO, dacă atacul împotriva forțelor kurde din nordul Siriei va merge prea departe.
Guvernele europene au convenit la rândul lor, luni, să limiteze exporturile de arme în Turcia, cu toate că nu au anunțat un embargou oficial al UE împotriva acestei țări, care a contribuit la oprirea venirii refugiaților din Siria și alte țări învecinate.
JPMorgan a identificat lira turcească și rubla rusească drept cele mai expuse monede la incertitudinile politice. Goldman Sachs a avertizat în legătură cu riscurile geopolitice și ale politicii economice din Turcia, în timp ce Rabobank a lansat săptămâna trecută întrebarea dacă lira turcească nu ar fi în pragul unei noi crize.