Kievul consideră că decizia Varșoviei de a interzice vânzarea produselor agricole ucrainene în Polonia este "nejustificată" și "ilegală" și avertizează că Rusia profită deja de această situație pentru a crește presiunea asupra economiei ucrainene prin blocarea exportului de cereale ucrainene prin coridorul Mării Negre, transmite miercuri EFE.
"Pentru noi aceste măsuri sunt nejustificate și ilegale", a declarat într-un interviu acordat EFE responsabilul pentru comerț al guvernului ucrainean, Taras Kacika, care a explicat că Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru "revenirea la normalitate" și pentru ca produsele agricole ucrainene să poată fi vândute din nou în întregul bloc comunitar, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Kacika, care este și ministru adjunct al economiei, a legat blocada rusă a navelor care folosesc coridorul pentru exporturile de cereale ucrainene convenit cu Kievul de controversa comercială cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România, care au luat măsuri similare.
"Rusia mănâncă floricele în timp ce urmărește ce se întâmplă la granița noastră de vest și se bucură de disputa noastră cu Polonia", a declarat Kacika. ''De îndată ce s-a produs această situație, Rusia a paralizat funcționarea coridorului și acum spune că nu va prelungi acordul" care permite exportul de cereale prin Marea Neagră, a adăugat viceministrul ucrainean. "Tot ce vor (rușii) este să crească presiunea", a subliniat el.
O atitudine ipocrită
Pe lângă reproșul că închiderea unilaterală a piețelor naționale ale UE pentru produsele ucrainene încalcă acordurile bilaterale și pe cele cu Bruxellesul pe care Ucraina le-a semnat, Kievul are o opinie diferită și în ceea ce privește analiza situației care a condus la luarea de măsuri împotriva exporturilor sale de către vecinii săi din vest.
Guvernele acestor țări susțin că volumul mare de produse ucrainene ieftine care au ajuns pe piețele lor de când Ucraina a fost forțată să livreze pe uscat o mare parte din produsele sale de dinainte de război le afectează grav sectoarele agricole.
Pentru a calma furia fermierilor săi și a pune capăt distorsiunilor de pe piață, Polonia a interzis inițial intrarea produselor agricole ucrainene pe teritoriul său, dar a revenit ulterior și a permis tranzitarea, dar nu și vânzarea acestei mărfuri în interiorul țării.
CITEȘTE ȘI Start-upul românesc bonapp.eco a ridicat o finanțare de 600.000 de euro și vizează să ajungă la venituri de 1 milion de euro în 2024. Extindere în Iași, Timișoara și Brașov în următoarele 12 luniSlovacia, Ungaria, Bulgaria și România au adoptat măsuri similare, amintește EFE.
"Ni se pare o poziție ipocrită, deoarece agricultura înseamnă și legume, produse lactate, carne de porc, pui, iar Polonia a reușit să-și mărească exportul de carne și produse lactate în alte țări datorită accesului la porumb ucrainean ieftin", spune Kacika.
Reprezentantul comercial al guvernului de la Kiev recunoaște însă că, în ianuarie și februarie, odată cu începerea sezonului de export de cereale, sosirea cerealelor ucrainene a saturat piața poloneză și a afectat producătorii locali.
Kacika dă totuși asigurări că acest "blocaj" este o consecință a ciclurilor calendaristice ale recoltelor. În opinia sa, problema a fost deja rezolvată, iar fermierii din Polonia și din alte țări vecine își pot vinde din nou produsele.
"Cumpărătorii de cereale anunță că vor să cumpere, dar fermierii polonezi nu vând pentru că guvernul polonez le-a promis subvenții și plăți suplimentare pentru fiecare tonă pe care o vând, dar realitatea este că executivul nu are bani să-i plătească", explică reprezentantul executivului de la Kiev.
În opinia lui Kacika, soluția ar putea veni de la banii pe care Comisia Europeană este dispusă să-i aloce acestor fermieri în schimbul redeschiderii piețelor din Polonia și din celelalte țări UE vecine cu Ucraina pentru produsele ucrainene.
CITEȘTE ȘI Amendă istorică pentru British American TobaccoO problemă politică
Kacika mai afirmă că mulți fermieri polonezi au preferat să nu vândă când prețurile s-au dublat din cauza incertitudinii cauzate de război, crezând că aceste prețuri vor continua să crească.
"Prețul a revenit la nivelurile de dinainte de război, (fermierii) se confruntă cu dificultăți și acest lucru a provocat frustrare", spune el.
Kacika consideră că problema care a început să se manifeste în Polonia este mai degrabă politică decât comercială și are legătură cu alegerile generale care urmează să aibă loc în toamna viitoare în Polonia.
Nici Ucraina nu poate răspunde la evenimente folosind criterii pur economice.
"În circumstanțe normale, aș bloca imediat exact aceleași produse poloneze pe care Polonia ni le blochează nouă, acest lucru i-ar afecta în mod semnificativ pe fermierii polonezi și am ajunge din nou la concluzia că este bine să facem comerț. Dar suntem în război, primim mult sprijin din partea Poloniei și nu vom riposta", a concluzionat Kacika.