Joe Biden va discuta despre suplimentarea trupelor americane din Polonia

Joe Biden va discuta despre suplimentarea trupelor americane din Polonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2023

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că președintele american Joe Biden, care este așteptat săptămâna aceasta la Varșovia, va discuta despre o posibilă creștere a prezenței trupelor americane în Polonia și despre posibilitatea de a face „mai permanentă” această prezență.

"Suntem în proces de discuție cu administrația președintelui Biden despre posibilitatea de a face prezența (trupelor) lor mai permanentă și de a le spori", a declarat duminică premierul Mateusz Morawiecki la emisiunea "Face the Nation" de la CBS, întrebat dacă ar vreun indiciu din partea administrației Biden că SUA vor trimite în Polonia mai mulți soldați, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tranzacție surpriză în IT - Gigantul InvestCorp, cu investiții în Tiffany și Gucci și negocieri pentru AC Milan, condus de ex-președintele Băncii Naționale a Omanului, intră pe piața de software din România CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție surpriză în IT - Gigantul InvestCorp, cu investiții în Tiffany și Gucci și negocieri pentru AC Milan, condus de ex-președintele Băncii Naționale a Omanului, intră pe piața de software din România

Statele Unite și-au consolidat prezența trupelor în Polonia înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022, iar SUA au în prezent circa 11.000 de soldați, pe bază rotațională.

"Sunt foarte recunoscător, de asemenea, pentru trimiterea noilor sisteme Patriot și a altor arme și muniții foarte moderne, pentru că și acest lucru este, într-o oarecare măsură, un motiv pentru prezența soldaților, dar, desigur, cele două merg în tandem", a mai spus Morawiecki.

Joe Biden a declarat în iunie anul trecut că Statele Unite vor înființa un nou cartier general permanent al armatei în Polonia, ca răspuns la amenințările rusești.

Președintele american va fi Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina vecină. Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda și cu aliații est-europeni și va vorbi despre Ucraina într-un discurs public, însă nu intenționează să treacă în Ucraina vecină, potrivit Casei Albe.

Întrebat la CBS la ce se așteaptă în urma acestei vizite-simbol a președintelui Biden, premierul polonez a spus că se așteaptă "să existe o confirmare foarte puternică a rezilienței și a eforturilor comune de a învinge Rusia în Ucraina, în loc să spunem - unii politicieni vest-europeni așa spun - că Rusia nu poate câștiga acest război și că Ucraina nu poate fi învinsă. Trebuie să schimbăm această paradigmă și trebuie să spunem: Ucraina trebuie să câștige și Rusia trebuie să fie învinsă. Și cred că vorbele președintelui Biden vor reasigura întreaga Europă că Statele Unite sunt alături de noi în această luptă pentru libertate și pace”, a răspuns premierul polonez.

Vorbele sale au părut să fie o aluzie la  declarațiile controversate făcute într-un interviu pe care președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a acordat sâmbătă și în care a împărtășit viziunea sa despre sfârșitul conflictului dintre Rusia și Ucraina, mărturisind că are o divergență de opinii cu liderii din estul Europei pe această temă. Macron a spus că își dorește înfrângerea Rusiei, dar fără să fie "zdrobită", adică fără atacuri pe teritoriul ei. El a mai spus că nici Rusia, nici Ucraina nu vor câștiga în totalitate și că totul se va încheia prin negocieri, iar președintele Vladimir Putin rămâne cel mai dezirabil interlocutor posibil de la Moscova.  

Întrebat dacă NATO vrea ca Ucraina să câștige acest război și să recupereze inclusiv Crimeea, premierul polonez a spus că este "absolut sigur că aceasta este singura modalitate" prin care se poate restabili pacea și stabilitatea. "Nu-mi pot imagina că Putin și Kremlinul câștigă acest război, iar apoi că pacea și stabilitatea domnesc în jurul nostru, deoarece însăși natura Rusiei este de a cuceri alte țări. Rusia a avut de fapt oarecum ce a fost mai rău în secolul al XX-lea - colonialism, imperialism, naționalism - și aceasta este natura "Russkii mir", așa cum o numesc ei (pacea rusească - n.r.), și de aceea este un moment atât de critic în istoria noastră", a explicat premierul Morawiecki.

Întrebat dacă (spre deosebire de președintele Macron) își menține o părere enunțată anterior, anume că nu se poate negocia și sta de vorbă cu Vladimir Putin, pentru că este un criminal, Mateusz Morawiecki a răspuns: "Tocmai m-am întors de la Conferința de Securitate de la Munchen, o platformă foarte importantă pentru a face schimb de opinii în prezent. Dar în 1938, a existat o altă Conferință de la Munchen, unde toți liderii lumii occidentale au cedat în fața lui Hitler și au crezut că ei aduc pacea în țările lor. Iar un an mai târziu, a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Putem, bineînțeles, să negociem, dar trebuie să fie în condițiile și conform definiției prezentate de ucrainenii înșiși. Depinde de ei să definească ce termeni și condiții pot fi acceptabile pentru a negocia cu Kremlinul”, a adăugat premierul polonez.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
polonia