În mitologia greacă era considerată locul de naștere al zeului Apollo și cea mai sacră dintre toate insulele lumii, însă acum Insula Delos se scufundă încet în mare, iar arheologii trag un nou semnal de alarmă privind conservarea sitului arheologic de acolo, unul dintre cele mai importante din Europa, relatează AFP.
Insula Delos, care a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO în 1990, se află la o distanță mică de Mykonos, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia până recent, arată Hotnews.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Turiștii care au curiozitatea de a vizita situl arheologic de pe Delos o pot face doar cu feribotul de pe una dintre insulele învecinate (Mykonos, Paros sau Naxos) și trebuie să se întoarcă înapoi în aceeași zi.
Pe Delos nu există nicio unitate de cazare, iar populația sa permanentă este de doar câțiva locuitori. Recensământul făcut de Grecia în 2001 a indicat 14 locuitori ai insulei, deși cifre mai recente din 2011 arătau 24 de localnici.
Din punct de vedere administrativ, ea face parte din Municipalitatea Mykonos.
De gloria sa de odinioară mai amintesc acum doar ruinele și arheologii care explorează situl. În perioada elenistică și apoi cea romană Insula Delos găzduia unul dintre cele mai importante sanctuare religioase din jurul Mediteranei.
Pentru ochiul antrenat al arheologilor, insula înconjurată de ape de un albastru azur și clădirile sale cu o vechime de 2.000 de ani oferă un microcosmos de informații privind viața cotidiană din perioada Antichității clasice.
Însă, în decurs de doar câteva decenii, și aceste ultime vestigii vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării ca urmare a schimbărilor climatice și topirii ghețarilor. Cercetătorii avertizează că templele păzite de lei din piatră ar putea fi pierdute pentru totdeauna.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Termenul de utilizare a primei de carieră didactică a fost prelungit„Delos este condamnată să dispară peste aproximativ 50 de ani”, a declarat pentru AFP Veronique Chankowski, directoarea EFA, Școala Franceză de Arheologie de la Atena.
Arheologi ai EFA au excavat situl de pe Delos în ultimii 150 de ani ca urmare a unui acord cu statul elen.
Drama „tăcută” prin care trece micuța insulă din Marea Egee face un contrast puternic cu popularitatea Insulei Mykonos învecinate, care atrage anual sute de mii de vizitatori, în pofida unor probleme recente care au dus la scăderea numărului de turiști.
Cele mai vizibile deteriorări ale clădirilor de pe Delos sunt însă într-o zonă care în prezent nu este accesibilă turiștilor. În perioada de glorie a insulei această zonă găzduia centrul comercial al Delos, cu negustori și clădiri de depozitare.
„Apa intră în depozite iarna. Ea macină fundația pereților”, explică Jean-Charles Moretti, directorul misiunii franceze de pe Delos.
„Observ în fiecare primăvară cum noi pereți s-au prăbușit”, povestește Moretti, care a participat la săpături pe insulă în ultimii 40 de ani.
Chankowski adaugă că doar în ultimii 10 ani nivelul apei a crescut cu până la 20 de metri în unele părți ale insulei.
CITEȘTE ȘI Fondul suveran de investiții al Norvegiei, profit de 138 miliarde de dolari în primul semestruUn studiu efectuat anul trecut de Universitatea din Salonic a descoperit că, pe lângă creșterea nivelului mării, creșterea temperaturilor și a umidității pot afecta semnificativ compoziția chimică a unora dintre materialele folosite pentru ridicarea clădirilor antice care astăzi sunt considerate monumente istorice.
„La fel ca în cazul corpului uman, monumentele sunt construite să reziste unor temperaturi specifice”, a declarat mai devreme în cursul acestui an Efstathia Tringa, coordonatoarea studiului respectiv, într-un interviu acordat ziarului elen Kathimerini.
Turiștii le dau o bătaie de cap suplimentară arheologilor de pe insula elenă
O problemă suplimentară o reprezintă chiar turiștii ce vin de pe Mykonos, care de multe ori nu respectă regulile și se abat de la traseul pentru vizitatori, intrând în zone nepermise.
Iar vara, când Grecia este în plin sezon estival, doar un număr mic de arheologi se află pe Delos pentru a supraveghea situl.
Pentru grecii din Antichitate, Insula Delos a fost locul în care s-a născut Apollo, zeul luminii, al artelor și vindecării, precum și sora sa Artemis, celebra zeiță a vânătorii.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a terminat recalcularea a 4,6 milioane de pensii. Peste 82% din pensionari vor primi pensii majorate de la 1 septembrie. Creșterile stabiliteCei doi zei erau printre cei mai importanți atât în panteonul elen, cât și cel roman, chiar dacă romanii au venerat-o pe Artemis sub numele latinizat Diana.
În momentul de vârf al gloriei sale în perioada romană, Delos atrăgea pelerini și negustori din tot bazinul Mediteranei și a ajuns să găzduiască un oraș cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.
Însă bogăția și popularitatea insulei i-a atras și decăderea. Ea a fost prădată de două ori în primul secol î.e.n. și în cele din urmă abandonată complet.
Chankowski, directoarea EFA, spune că pentru moment zidurile clădirilor de aici au fost consolidate cu grinzi de lemn. Însă ea subliniază că este nevoie de măsuri mai complexe și un efort multidisciplinar susținut.
CITEȘTE ȘI Rata inflației din Marea Britanie a crescut pentru prima dată în acest an„Toate orașele de pe coastă vor pierde zone semnificative care în prezent se află la nivelul mării”, a declarat pentru AFP Athena-Christiana Loupou, o arheologă din Grecia care e și ghid turistic pentru vizitatorii ce ajung pe insulă.
„Am înlocuit paiele din plastic cu paie din hârtie dar am pierdut acest război” de a proteja siturile ca Delos, spune ea cu amărăciune.