Industria rusească de petrol și gaze începe să rămână fără angajați

Industria rusească de petrol și gaze începe să rămână fără angajați
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2024

Industria rusească de petrol și gaze a fost crucială pentru finanțarea invaziei din Ucraina, oferind Kremlinului fondurile de care are nevoie pentru a continua să lupte, însă tocmai această industrie crucială se confruntă cu un deficit de personal, pe măsură ce mobilizarea pentru război agravează o criză demografică mai veche, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit analiștilor și companiilor de recrutare care lucrează pentru industria de petrol și gaze, companiile energetice care odinioară ofereau cetățenilor ruși cele mai bune salarii și șansa de a urma o carieră, trebuie acum să concureze pentru angajați cu armata și cu producătorii de armament. Numai bonusul plătit la angajare pentru un soldat care luptă în Ucraina este echivalent cu salariul pentru aproape un an al unui lucrător obișnuit din industria de petrol și gaze, arată Agerpres.

Austria recurge la teste ADN pentru a limita imigrația CITEȘTE ȘI Austria recurge la teste ADN pentru a limita imigrația

Criza de personal nu este un fenomen complet nou, având în vedere că Rusia se confruntă de aproape două decenii cu o diminuare a populației active. Colapsul natalității în anii 1990 este la originea problemei, iar pandemia de Covid a creat noi dificultăți, însă invadarea Ucrainei a agravat problema.

Potrivit unui studiu recent al Băncii Centrale a Rusiei, lipsa de personal afectează acum companii din toate sectoarele economiei. Chiar dacă industria de petrol și gaze pare să continue să funcționeze fără probleme, ar putea exista un impact pe termen lung.

Rusia amenință statele baltice CITEȘTE ȘI Rusia amenință statele baltice

"Deficitele de personal afectează chiar și cele mai bogate industrii. Sectorul de petrol și gaze își permite să atragă angajați grație salariilor mari, însă statul concurează prin oferirea de contracte în armată", a declarat Alexei Zakharov, președintele firmei de recrutare online Superjob.ru.

Firma rusă de consultanță Kasatkin Consulting, fosta subsidiară din Moscova a grupului Deloitte, estimează că sectorul de petrol și gaze din Rusia are în prezent un deficit de personal de aproximativ 40.000 de angajați. Numărul de anunțuri de angajare, postate online în primul trimestru al acestui an de industria de petrol și gaze din Rusia, este cu 24% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, și în plus sunt căutați nu numai angajați cu pregătire în domeniu dar și muncitori necalificați, arată datele platformei de recrutare hh.ru.

Investigație - Companii lituaniene exportă mărfuri cu dublă utilizare care ajung în Rusia CITEȘTE ȘI Investigație - Companii lituaniene exportă mărfuri cu dublă utilizare care ajung în Rusia

"Industria are locuri de muncă vacante pentru electricieni, șoferi, mecanici, sudori, mașiniști, muncitori necalificați, manageri de vânzări, ingineri și personal de vânzări", spune Anna Osipova, director de comunicare la hh.ru.

Industria de petrol și gaze a fost mult timp cel mai generos angajator din Rusia, oferind salarii care depășesc media națională cu cel puțin două treimi, potrivit calculelor Bloomberg. În lunile ianuarie și februarie, salariul mediu nominal pentru industria de petrol și gaze a fost de aproximativ 125.200 de ruble (1.340 de dolari).

VIDEO Proteste și stare de asediu în Istanbul. Turiști dezorientați CITEȘTE ȘI VIDEO Proteste și stare de asediu în Istanbul. Turiști dezorientați

Însă o astfel de sumă nu mai poate concura cu ceea ce oferă armata rusă pentru soldații pe bază de contract. Pe lângă prima națională plătită la semnarea contractului, de 195.000 de ruble, fiecare regiune din Rusia oferă la rândul său noilor recruți o primă la semnarea contractului, astfel că aceștia pot primi în total chiar și un milion de ruble.

"Concurența cu salariile din forțele armate și complexul militar industrial a avut cu siguranță un impact, asupra forței de muncă disponibile pentru industria rusească de petrol și gaze", spune Dmitry Kasatkin, partener la Kasatkin Consulting.

Bulgarii sunt tot mai puțini și mai bătrâni CITEȘTE ȘI Bulgarii sunt tot mai puțini și mai bătrâni

În contexul în care salariile nu mai sunt suficiente pentru a atrage noi angajați, companiile rusești de petrol și gaze, care deseori au operațiuni în zonele îndepărtate din zona arctică, au început să ofere și alte beneficii.

Potrivit anunțurilor postate pe hh.ru., un muncitor care lucrează undeva în Siberia sau Arctica se poate aștepta să primească "trei mese calde pe zi" și controale medicale regulate plătite de angajator. Unii angajatori oferă chiar și stimulente similare cu cele din epoca URSS precum "cadouri de Anul Nou pentru copii" și vacanțe în stațiunile companiei.

Pentru a extinde baza de recrutare, unele companii au introdus și o politică de tipul "vino cu un prieten și te plătim", oferind un bonus de 50 până la 100 de dolari pentru un nou angajat. Poate că, după standardele occidentale, suma nu este foarte mare însă în Rusia este suma minimă pe care o cheltuie o persoană timp de o lună pentru a-și achiziționa alimente.

Firmele chineze care vând în Rusia au o mare problemă: băncile. Unii recurg la soluții financiare din „subteran” CITEȘTE ȘI Firmele chineze care vând în Rusia au o mare problemă: băncile. Unii recurg la soluții financiare din „subteran”

Însă în ciuda tuturor acestor stimulente, industria de petrol și gaze din Rusia nu reușește să atragă tineri calificați. Asta forțează companiile să se îndrepte spre angajații în vârstă.

"Odinioară industria petrolieră încuraja oamenii să iasă la pensie la timp. Ești aproape de vârsta de pensie? Ai aici o primă consistentă și la revedere, să facem loc pentru tânăra generație. Acum companiile au eliminat aceste programe și încurajează angajații să lucreze atâta timp cât pot", spune Alexei Zakharov. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusiaa
petrol
angajati