Guvernul Ungariei pregătește noi măsuri de stimulare fiscală pentru a menține creșterea economică peste 4%, a declarat un consilier de ranng înalt al premierului, citat de Reuters, care a exclus un conflict de tipul celui avut de Polonia cu autoritățile europene referitor la statul de drept.
Premierul ungar Viktor Orban a obținut luna trecută al treilea mandat de premier, în alegeri dominate de campania sa anti-imigrație care a rezonat cu o mare parte din electorat, în special din zonele rurale, sărace, scrie News.ro.
Câștigarea alegerilor a conferit partidului Fidesz condus de Orban puterea de rescrie orice fel de lege, inclusiv Constituția.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gergely Gulyas, noul șef de cabinet al lui Orban, a spus că nu sunt avute în vedere reforme care să submineze independența justiției.
Polonia, cea mai mare economie din estul Europei și principalul aliat al Ungariei în UE, este implicată într-un conflict juridic cu Comisia Europeană, referitor la reformele care afectează justiția.
”Dacă vor avea loc schimbări, acestea nu vor afecta articolul din Constituție care asigură independența justiției”, a spus Gulyas, întrebat dacă este posibilă declanșarea unui conflict similar cu cel al Poloniei în timpul celui de-al treilea mandat al lui Orban, după reformele adoptate de acesta după victoria din 2010.
Gulyas, care este liderul grupului parlamentar al Fidesz, a spus că menținerea unei creșteri economice de peste 4% în anii următori va necesita măsuri suplimentare, care sunt în prezent în discuție.
”De la agricultură, industrie, sectorul industriei de mașini și construcții, am dori să vedem că dezvoltarea este pe scară largă”, a arătat Gulyas, fără să menționeze măsuri concrete.
El a mai spus că noul guvern va continua majorarea salariului minim, măsură care a avut efecte în înreaga economie și a contribuit la realegerea lui Orban.
Gulyas a apreciat că majorarea salarilor și creșterea economică puternică poate ajuta Ungaria să reducă mai rapid decalajul față de standardul de viață din Occident.
În privința adoptării euro, Gulyas a arătat că aceasta trebuie să aibă loc atunci când va servi intereselor economiei și cetățenilor din Ungaria.
Gulyas a mai spus că Ungaria nu trebuie să intre în discuțiile referitoare la viitorul buget al UE cu intenția de a-l respinge prin veto.
Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un buget multianual mai mare, care va declanșa conflicte între statele membre în legătură cu acoperirea deficitului de finanțare care va fi lăsat de ieșirea Marii Britanii din Uniune, anul viitor.