Guvernul cancelarului Sebastian Kurz a căzut în urma unei moțiuni de cenzură

Guvernul cancelarului Sebastian Kurz a căzut în urma unei moțiuni de cenzură
scris 28 mai 2019

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost înlăturat de la putere de o moțiune de cenzură la o zi după ce partidul său de centru dreapta a obținut cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare. Politicienii din opoziție au afirmat că și-au pierdut încrederea în felul în care guvernul gestionează un scandal în care este implicat Partidul Libertății (FPO, extremă-dreapta), cel care se afla în coaliția de guvernare, conform The Guardian.

Noi alegeri sunt programate pentru septembrie, iar Austria va fi guvernată până atunci de o echipă de tehnocrați, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE CEO-ul CEZ admite că vrea să iasă din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE CEO-ul CEZ admite că vrea să iasă din România

Într-o dezbatere în care delegații FPO au refuzat ferm să îl aplaude pe Kurz, așa cum este obiceiul, politicienii populiști l-au acuzat pe Kurz că a încercat să se folosească de „scandalul Ibiza” pentru a-și consolida puterea.

Este vorba de scandalul care l-a îndepărtat pe fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății din Austria (FPÖ, extremă dreapta), care a demisionat sâmbătă după difuzarea unei înregistrări video filmate cu camera ascunsă în 2017, în care propune, în schimbul unei susțineri politice și financiare, contracte publice unei femei care susține că este nepoata unui oligarh rus.

Delegații din opoziție au afirmat că Kurz, liderul Partidului Poporului Austriac (OVP) nu a arătat destulă determinare în a intra într-un dialog cu parlamentul în timpul mandatului său de cancelar: “Ai arătat doar sfidare pentru parlament și democrația austriacă”, a afirmat Jorg Leichtfried, parlamentar membru SPO.

Dreapta conservatoare a lui Kurz și dreapta naționalistă cu tendințe eurosceptice încarnată de FPÖ, aliate din 2017, s-au unit într-o linie dură împotriva imigrației.

Liderii celor două formațiuni își afișează bucuroși înțelegerea ca pe un model care poate fi urmat la nivelul Uniunii Europene (UE), unde fornațiuni naționaliste și-au multiplicat succesele elctorale în ultimii ani și speră să-și consolideze poziția în Parlamentul European (PE), în urma scrutinului din UE de joi și până duminică.

După criza politică declanșată de ”Ibiza-gate", lideri europeni au pus în gardă împotriva votării extremei drepte în alegerile europarlamentare care au avut loc duminică.

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat la rezistență împotriva ”politicienilor care sunt de vânzare”, o trimitere directă la scandalul austriac.

Înregistrarea video de la Ibiza arată un lider politic ”care nu are în mod clar interesul Europei la suflet”, a comentat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

Liderul conservatorilor europeni, germanul Manfred Weber, a declarat că a învățat o ”lecție clară”, și anume că ”nu trebuie să le dăm acestor radicali vreo influență asupra Europei noastre”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian kurz
partidul libertății
austria