Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, critici dure pentru premierul Viktor Orban: Politica economică a guvernului ungar este un cal mort. Ungaria nu are nicio viziune asupra viitorului

Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, critici dure pentru premierul Viktor Orban: Politica economică a guvernului ungar este un cal mort. Ungaria nu are nicio viziune asupra viitorului
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Ungaria are doi adversari periculoși, unul este datoria națională a Ungariei, iar celălalt este inflația, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, György Matolcsy. El a catalogat politica economică a guvernului Viktor Orban drept ”un cal mort”, potrivit publicației de opoziție Nepszava.

Reamintim că politicile guvernamentale au dus în ultimul deceniu la deteriorarea indicilor macroeconomici ai Ungariei, țară care a ajuns să fie depășită de România și Bulgaria în clasamente care privesc puterea de cumpărare sau veniturile cetățenilor, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Israelienii de la Econergy, spre un nou parc fotovoltaic constănțean. În UK primesc finanțare de la Goldman Sachs pentru un proiect de stocare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Israelienii de la Econergy, spre un nou parc fotovoltaic constănțean. În UK primesc finanțare de la Goldman Sachs pentru un proiect de stocare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ar fi necesară o schimbare completă a politicii economice, pentru că țara și-a pierdut din nou drumul. Acest proces a început în 2021 și continuă de atunci, a spus György Matolcsy în discursul de deschidere al celei de-a 62-a Adunări a Economiștilor.

Potrivit președintelui Băncii Magyar Nemzeti (MNB), este nevoie de o schimbare completă a politicii economice, inclusiv de dezvoltare economică, competitivitate și finanțe publice.

Nu este plăcut pentru președintele băncii centrale să formuleze cuvinte critice la adresa politicii economice a guvernului, dar nu a fost cazul nici în decembrie 2022 – a continuat el – când a criticat în repetate rânduri politica inflaționistă a guvernului în Comitetul Economic.

La acea vreme, președintele MNB s-a opus limitelor de preț introduse de guvern, care sperau că vor încetini ritmul deteriorării monetare, dar au adus în schimb creșteri suplimentare de prețuri în economie.

Această poveste demonstrează și că economia maghiară și-a pierdut drumul. „Niciuna dintre opriri nu va fi bună pentru cei care se urcă în trenul greșit”, iar politica economică a Ungariei a urcat în trenul greșit. Ulterior, și-a condimentat evaluarea situației cu un citat preluat din Viktor Orbán, conform căruia „dacă stai pe un cal mort și observi asta, coboară imediat”.

El consideră că este o greșeală gravă faptul că cabinetul a eliberat deficitul finanțelor publice după 2021. Guvernatorul a numit eșecul guvernului de a se alătura politicii anti-inflație a MNB drept o altă gafă cheie.

Era bufetului suedez, la final? Soluțiile la care apelează un bucătar cu o stea Michelin CITEȘTE ȘI Era bufetului suedez, la final? Soluțiile la care apelează un bucătar cu o stea Michelin

György Matolcsy a aratăt că e clar că, în ultimii ani, procesul de recuperare a decalajelor Ungariei față de media UE s-a oprit și chiar s-a inversat. În 2019, Ungaria era al 20-lea cel mai dezvoltat stat din Uniune, dar până la sfârșitul lui 2023 a coborât pe locul 23. Ceea ce este și mai trist este că, în același timp, cele mai slabe state ale UE încep să ajungă din urmă cu dezvoltarea Ungariei, a mai spus György Matolcsy.

Potrivit lui Matolcsy, guvernul în 2021 a acceptat argumentul eronat că inflația ridicată este bună pentru veniturile bugetare, crezând că veniturile din impozite colectate prin prețuri mai mari vor restabili bugetul. Cu toate acestea, populația nu a putut consuma, economiile cetățenilor au fost epuizate. Salariile au crescut, dar valoarea reală a pensiilor și a altor transferuri sociale nu a crescut sau nu a crescut semnificativ, astfel încât creșterea veniturilor gospodăriei nu a fost de fapt atât de puternică încât ar fi putut aduce mult așteptata creștere a consumului de către guvern și odată cu ea redresarea economică. Potrivit lui Matolcsy, „aceasta a fost o decizie economică împotriva clasei de mijloc”.

Potrivit președintelui MNB, obiectivul formulat de premierul Viktor Orbán în 2019 de a deveni una dintre cele mai dezvoltate cinci țări din UE până în 2030 nu a fost realist, tocmai de aceea Ungaria nu are în prezent nicio viziune asupra viitorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
economie
banca centrala
viktor orban