Grupul ungar MOL a anunțat miercuri că va investi 1,2 miliarde euro într-un complex chimic în Tiszaújváros, Ungaria, după ce a semnat contracte de inginerie, achiziție și construcție (EPC) cu Thyssenkrupp Industrial Solutions pentru implementarea întregului complex de polieteri polioli.
”Contractele EPC se referă la întreaga componentă tehnică a Proiectului Poliol, cu excepția anumitor elemente ce țin în principal de managementul proiectului, integrarea obiectivului și costurile aferente infrastructurii, precum și punerea în funcțiune a instalațiilor”, a informat miercuri MOL.
Noul complex chimic va dispune de o capacitate de producție de polieteri polioli de 200 kt pe an, mai mare decât se preconizase inițial, și va putea produce o gamă mai vastă de produse finite decât cea prevăzută în momentul anunțării noii strategii MOL pe termen lung, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul include și o unitate de producție de propilen glicol care va permite maximizarea flexibilității operaționale și comerciale.
”În total, cheltuielile de capital ale Proiectului Poliol se ridică la 1,2 miliarde euro, valoare ce include și costurile suportate până acum”, spun reprezentații MOL.
„Luarea deciziei finale de investiție privind Proiectul Poliol și semnarea contractelor EPC cu un partener strategic de renume, thyssenkrupp, reprezintă o nouă etapă importantă în cadrul strategiei transformaționale 2030 a Grupului MOL. Vom intra pe o piață specializată de produse petrochimice, cu o mai mare valoare adăugată, utilizând o tehnologie ecologică și inovatoare care ne va permite să valorificăm atât cererea regională în continuă creștere, cât și noi oportunități de extindere din ECE. Expertiza și know-how-ul grupului thyssenkrupp vor avea un rol esențial și în faza de implementare”, spune președintele și directorul general al Grupului MOL, Zsolt Hernádi.
Noul complex de prelucrare va fi construit în Tiszaújváros, Ungaria, și urmează să fie operațional începând cu a doua jumătate a anului 2021. Lucrările pentru fundație și activitățile de construcție de bază vor demara în trimestrul IV al acestui an.
„Noul complex pentru producția de polioli este un important proiect strategic atât pentru noi, cât și pentru clientul nostru MOL și Ungaria. Totodată, consolidăm și divizia de construcție instalații a grupului Thyssenkrupp”, afirmă directorul general al Thyssenkrupp Industrial Solutions, Peter Feldhaus.
Grupul MOL are operațiuni în peste 30 de țări și 26.000 de angajați în întreaga lume. Grupul MOL controlează patru rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală și de Sud-Est, în nouă țări, din care 213 în România.