Articolul 7, 'arma nucleară' a UE, greu însă de pus efectiv în practică

Articolul 7, 'arma nucleară' a UE, greu însă de pus efectiv în practică
scris 12 sep 2018

Articolul 7 al Tratatului UE, a cărui activare a fost cerută miercuri împotriva Ungariei de către Parlamentul European (PE), ar putea teoretic să conducă la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE, dar în practică un asemenea deznodământ este puțin probabil, dat fiind că este nevoie de un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE, iar cel puțin Polonia, la rândul ei vizată de o astfel de procedură, s-ar opune, votul dat miercuri de PE ilustrând pe de altă parte și tensiunile din UE între tabăra naționalistă și cea federalistă, comentează agențiile AFP și Reuters.

Mecanismul prevăzut în articolul 7 al Tratatului UE, zis și 'arma nucleară' instituțională a UE, este prevăzut ca ultimă soluție pentru a exercita presiuni asupra unei țări unde instituțiile europene consideră că există un risc de încălcare 'gravă și persistentă' a valorilor UE, inclusiv a statului de drept, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Dar partea din articolul 7 pentru care eurodeputații au cerut să fie declanșată după votul din sesiunea plenară de la Strasbourg (448 de voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri) privește numai etapa 'preventivă', nu încă și cea care prevede sancțiuni. Concret, acest mecanism preliminar are în vedere să se constate oficial 'că există un risc real de încălcare gravă a valorilor europene' în Ungaria, în urma unei serii de măsuri întreprinse de guvernul conservator al premierului Viktor Orban și care vizează domenii diverse, printre care migrația, activitatea ONG-urilor, libertatea presei sau justiția.

ULTIMA ORĂ Fostul președinte al ANAF Șerban Pop, urmărit general după ce a fost condamnat definitiv la închisoare în dosarul Alinei Bica, a fost prins în Italia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fostul președinte al ANAF Șerban Pop, urmărit general după ce a fost condamnat definitiv la închisoare în dosarul Alinei Bica, a fost prins în Italia

Odată ce a fost dat votul PE, revine statelor membre ale UE să aprobe la rândul lor constatările legislativului european printr-un vot cu o majoritate de patru cincimi din membrii Consiliului European.

Dacă nici după acest vot al Consiliului guvernul de la Budapesta nu răspunde favorabil îngrijorărilor UE, un mecanism de 'sancțiuni' ar putea fi activat, la cererea unui grup de state membre ori a Comisiei Europene.

Lucru care până acum nu s-a întâmplat niciodată, nici măcar în cazul Poloniei, vizată și ea în prezent tot de etapa preventivă a articolului 7.

Pentru ca toate etapele să fie parcurse și să se avanseze efectiv către sancțiunea cu suspendarea dreptului de vot al unei țări, este necesar ca șefii de stat sau de guvern (reuniți în Consiliul European) să confirme în unanimitate - cu excepția țării vizate - că există o 'încălcare gravă și persistentă' a valorilor europene în respectiva țară, nu doar un 'risc' de încălcare a lor.

Dar este puțin probabil să se ajungă aici, întrucât guvernul polonez a dat de înțeles că va vota împotrivă în Consiliul European, astfel că nu s-ar întruni unanimitatea. La fel cum și guvernul ungar a afirmat deja că va proceda în mod identic pentru a bloca eventuale sancțiuni împotriva Poloniei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bruxelles
ungaria