După incendii devastatoare și un val de căldură fără precedent în 2023, urmate de cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată, Grecia se teme acum de "o vară foarte dificilă" pe frontul incendiilor forestiere, relatează AFP.
"Nimeni nu poate prezice cu exactitate cu ce condiții (meteo) ne vom confrunta. Dar oricare ar fi ele, va trebui să luptăm din greu", a avertizat ministrul pentru Crize Climatice și Protecție Civilă, Vassilis Kikilias, într-un interviu acordat AFP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vara va fi foarte dificilă", a avertizat el, în ciuda faptului că peste 30% din Grecia este acoperită de păduri, potrivit Băncii Mondiale, scrie News.ro.
Circa 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole au fost mistuite de flăcări în 2023 și peste 20 de persoane au murit. Incendiile devastatoare au făcut ravagii în iulie anul trecut, în timpul unui val de căldură de două săptămâni, cel mai lung înregistrat vreodată în țară. Cu această ocazie, Grecia a organizat cea mai mare operațiune de evacuare din istoria sa, 20.000 de persoane, în special turiști, fiind nevoite să își părăsească locuințele sau stațiunile de vacanță de pe insula Rodos (sud-est). Iar mercurul a urcat până la 46 de grade la Gythion, în peninsula Peloponez (sud-vest).
CEA MAI CALDĂ IARNĂ DIN ISTORIE
Țara mediteraneană, obișnuită cu valurile de căldură în timpul verii, a cunoscut "cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată", potrivit lui Costas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena.
Și, deși vara nu a început încă, marți s-au înregistrat temperaturi record pentru prima săptămână din iunie, potrivit site-ului meteo.gr, temperaturile ajungând la 39,3°C la nivel local.
"Constatăm că în anii în care temperaturile sunt ridicate, ceea ce înseamnă și secetă, avem incendii uriașe", spune Costas Lagouvardos.
În august anul trecut, un incendiu uriaș în parcul național Dadia, în apropiere de granița cu Turcia, a fost clasificat ca fiind cel mai distructiv înregistrat vreodată în UE.
Anul acesta, la sfârșitul lunii martie, un incendiu a izbucnit la o altitudine de peste 1.000 de metri în munții Pieria (centru).
AVERTISMENT
Acesta este "un semnal de alarmă major", spune Costas Lagouvardos.
Potrivit lui Nikolaos Roumeliotis, adjunctul șefului pompierilor, localnicilor înșiși nu le venea să creadă că focul a putut lua amploare pe pante care erau acoperite de zăpadă.
Potrivit Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC sau GIEC), creșterea temperaturilor cauzată de emisiile de combustibili fosili produse de om prelungește sezonul incendiilor și mărește suprafața arsă.
"În toți anii în care am studiat incendiile de pădure, nu-mi amintesc să fi văzut unul atât de devreme în an și la o altitudine atât de mare", spune Theodore Giannaros, meteorolog specializat în incendii la Observatorul din Atena. "Acest lucru este extrem de îngrijorător, deoarece arată că ne îndreptăm spre o climă mai caldă și mai uscată", iar "ecosistemele cheie care erau mai puțin vulnerabile la incendii ar putea deveni treptat mai vulnerabile", crede el.
Între ianuarie și mai, incendiile de pădure au crescut cu 28% de la an la an, potrivit pompierilor. La sfârșitul lunii aprilie, fuseseră înregistrate o mie de incendii, după cum a anunțat recent premierul Kyriakos Mitsotakis.
CITEȘTE ȘI Exporturile Gazprom spre Europa au crescutPLANURILE GRECIEI
Confruntată cu această amenințare, Grecia a luat măsuri și a prezentat un proiect de 2,1 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii de protecție civilă, cel mai ambițios de până acum.
Grație fondurilor furnizate în mare parte de UE, țara intenționează să se doteze, începând din 2025, cu noi bombardiere de apă, elicoptere, camioane de pompieri, camere de termoviziune și peste o sută de drone de supraveghere.
Pentru Vassilis Kikilias, abordarea din acest an este de a trimite bombardiere cu apă imediat ce izbucnește un incendiu, pentru a economisi timp.
Autoritățile au organizat, de asemenea, un exercițiu național de urgență la care participă pompierii, poliția și serviciile de ambulanță.
Însă problema recurentă în Grecia rămâne, potrivit experților, lipsa de coordonare între serviciile responsabile cu lupta împotriva incendiilor.
Pentru Theodore Giannaros, membru al comitetului național responsabil cu întocmirea hărții zilnice a riscurilor de incendiu, planificarea luptei împotriva incendiilor ar trebui să înceapă încă din luna noiembrie, ceea ce în prezent nu se întâmplă.