Grecia a anunțat că vrea să renunțe în totalitate la Piraeus Bank, la care mai are încă 27% dintre acțiuni, potrivit publicației elene Kathimerini.
Grecia a anunțat încă din vara anului trecut că va începe vânzarea participațiilor deținute la cele mai mari patru bănci ale sale, scrie Adevărul.
„Rezultatele anunțate de Piraeus Bank pentru 2023 și publicarea planului de afaceri pentru următorii trei ani, care prevede profituri record de 1 miliard de euro pe an pentru perioada 2024-2026, sunt argumente cheie în favoarea dezinvestirii totale a statului din creditorul unde fondul de salvare bancară HFSF controlează 27%”, scrie publicația.
Profitabilitatea ridicată deschide calea pentru o plată de dividende de 25% din câștigurile din 2024 și de 50% pe an în 2025-26, o perspectivă care alimentează interesul investitorilor și care "facilitează", potrivit estimărilor, cedarea întregii participații de 27%.
Deciziile relevante privind procentul exact, precum și prețul de vânzare, sunt așteptate în weekendul dinaintea începerii ofertei publice, care va începe - destul de neașteptat - luni, 4 martie, pentru ca registrul de oferte să fie închis în prima săptămână a lunii următoare.
Prețul ofertei va oferi cu siguranță un discount față de închiderea acțiunilor de vineri, 1 martie, însă intervalul de preț este cel care va determina și cererea investitorilor, interesul fiind așteptat să fie unul ridicat ca urmare a țintelor înalte de profit și a distribuției de dividende stabilite de conducere în noul plan de afaceri anunțat săptămâna trecută.
Ce bănci vrea Grecia să mai vândă
În vara anului trecut, Fondul de salvare bancar controlat de stat HFSF anunța că va vinde separat participațiile la National Bank of Greece (NBG) (NBGr.AT), Piraeus Bank (BOPr.AT), Alpha Bank (ACBr.AT) și Eurobank (EURBr.AT) pe care le-a achiziționat. la rândul său, pentru injectarea a aproximativ 50 de miliarde de euro (56,2 miliarde de dolari) pentru recapitalizarea creditorilor în timpul crizei financiare a țării.
Participația de 1,4% deținută de HFSF în Eurobank va fi primul scos la vânzare, potrivit unui bancher care cunoaște problema. Conducerea băncii a declarat că intenționează să își răscumpere acțiunile în a doua jumătate a anului.
„Eurobank va înainta o propunere către HFSF de a-și răscumpăra acțiunile până la sfârșitul lunii august”, a declarat pentru Reuters o a doua sursă implicată în proces.
HFSF deține, de asemenea, un pachet de 9% în Alpha, 27% în Piraeus Bank și 40,4% în National Bank of Greece (NBG).
„A doua vânzare va implica probabil un pachet de aproximativ 20% din Banca Națională a Greciei”, a spus a doua sursă, adăugând că încă nu a fost luată o decizie finală.
Acțiunile băncilor grecești (.FTATBNK) au câștigat aproximativ 68% până acum în acest an, deoarece investitorii au prețuri în Grecia recâștigându-și statutul de gradul investițional după 13 ani.
Băncile și-au redus ratele creditelor neperformante la sub 8% în 2022 de la 45% în 2016. Toate au raportat profituri puternice în 2022, ajutate de rate mai mari ale dobânzilor, și speră să reia plata dividendelor anul viitor, pentru prima dată de atunci. criza datoriilor din Grecia a izbucnit în 2010.
„Vânzarea Piraeus Bank și participația la Alpha Bank va urma mai târziu în cursul anului sau în 2024”, spunea atunci un alt oficial.
În decembrie 2017, Piraeus Bank a anunțat că a încheiat un acord cu fondul de investiții J.C. Flowers pentru vânzarea integrală a operațiunilor din România. Câteva luni mai târziu Consiliul de Administrație al băncii a anunțat că Piraeus Bank România își va schimba numele în „First Bank”.