Grecia reconfirmă accelerarea cu 2 ani a renunțării totale la energia din cărbune. Toate termocentralele elene pe lignit sunt deținute de PPC, cumpărătorul Enel România

Grecia reconfirmă accelerarea cu 2 ani a renunțării totale la energia din cărbune. Toate termocentralele elene pe lignit sunt deținute de PPC, cumpărătorul Enel România

Termocentrala Agios Dimitrios din Grecia. Sursă foto: Wikipedia

scris 2 aug 2024

Grecia va renunța complet la producția de energie electrică pe bază de cărbune cu 2 ani mai devreme decât era planificat inițial.

Republica Elenă are în prezent termocentrale de profil cu putere instalată totală de 3.440 MW, toate deținute și operate de Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel.

Urmărește-ne și pe Google News
Starbucks - al doilea trimestru consecutiv de vânzări în scădere, clienții resping cafeaua scumpă CITEȘTE ȘI Starbucks - al doilea trimestru consecutiv de vânzări în scădere, clienții resping cafeaua scumpă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În 2019, autoritățile de la Atena au fixat drept dată de renunțare completă la cărbune anul 2023. Ulterior, după dezbateri intense, stimulate și de criza energetică din 2022, termenul limită a fost împins în 2028.

Acesta va fi însă devansat cu 2 ani, pentru 2026, potrivit unui răspuns recent al PPC la o interpelare parlamentară, citat de Balkan Green Energy News. Noul termen fusese avansat inițial de către CEO-ul PPC, Georgios Stassis, la Eurelectric Power Summit 2024 de la Atena.

Intră în vigoare Legea istorică privind inteligența artificială. Aduce restricții și noi reguli. La ce va trebui să fii atent CITEȘTE ȘI Intră în vigoare Legea istorică privind inteligența artificială. Aduce restricții și noi reguli. La ce va trebui să fii atent

Astfel, unitățile 1 și 2 ale termocentralei Agios Dimitrios, ce însumează 600 MW, vor fi oprite luna viitoare, decizia fiind rezultatul consultării cu Independent Power Transmission Operator (IPTO), omologul Transelectricii din România, a precizat PPC. Termocentralele Meliti și Megalopoli, de 1.180 MW în total, vor fi oprite la finalul anului în curs, iar grupurile 3, 4 și 5 de la Agios Dimitrios (985 MW) – în 2025.

Cea mai nouă termocentrală pe lignit din Grecia, Ptolemaida 5, de 660 MW, dată în folosință anul trecut, va fi oprită în 2026. Planul inițial era să fie reconvertită tehnologic pentru a funcționa cu gaze naturale, însă înăsprirea reglementărilor climatice ale UE și scumpirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) au făcut nefezabilă această opțiune.

David Popovici va primi o mașină electrică de la Țiriac după succesul olimpic CITEȘTE ȘI David Popovici va primi o mașină electrică de la Țiriac după succesul olimpic

În România, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că autoritățile vor face tot ce e posibil pentru amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune și a exploatărilor miniere care le alimentează cu combustibil, în condițiile în care România nu reușește să-și asigure consumul de energie din producția internă în această perioadă caniculară.

″În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor și trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și continuarea exploatărilor miniere. Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate și responsabilitate, și îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero″, a spus ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
renunțare energie cărbune
închidere termocentrale lignit
ppc enel românia
decarbonare energie