Pionierii stocării de energie din România ″recidivează″, acum la pachet cu un parc fotovoltaic

Pionierii stocării de energie din România ″recidivează″, acum la pachet cu un parc fotovoltaic
scris 29 iul 2024

Investitorii care au construit și pus în funcțiune prima instalație de stocare de energie electrică de sine stătătoare racordată la sistemul energetic național al României ″recidivează″ în domeniu, acum la pachet cu un parc fotovoltaic, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma Glyptodon SRL - controlată în proporții egale, de câte o treime din capital, de fondul austriac de investiții Core Value Capital, societatea Gerdan Real Estate SRL a șefilor dezvoltatorului de unități de producție de energie regenerabilă din Austria LSG Group și constructorul și operatorul austriac de sisteme fotovoltaice Green Source GmbH - pregătește startul lucrărilor de construire a unei centrale fotovoltaice dotată cu sistem de stocare a energiei produse.

Urmărește-ne și pe Google News
Kremlinul recunoaște - natalitatea în Rusia este \ CITEȘTE ȘI Kremlinul recunoaște - natalitatea în Rusia este "catastrofală"

Amplasamentul proiectului este în extravilanul comunelor Sânandrei și Dudeștii Noi, din județul Timiș, și are o suprafață de aproape 49 de hectare.

Proiectul include un parc fotovoltaic de circa 50 MW, o instalație de stocare de electricitate cu putere instalată de 18,64 MW și capacitate de stocare de 34,4 MWh, cu posibilitate de extindere la 51,6 MWh, și o stație electrică de 110 kV.

Prețurile au explodat pe litoral. În Mamaia, în continuare preț mai mare pe cearșaf decât pe șezlong. Autoritățile spun că e un abuz, citează texte din legi, dar nu avansează o soluție de rezolvare CITEȘTE ȘI Prețurile au explodat pe litoral. În Mamaia, în continuare preț mai mare pe cearșaf decât pe șezlong. Autoritățile spun că e un abuz, citează texte din legi, dar nu avansează o soluție de rezolvare

″Instalația de baterii de stocare energie electrică, cu o capacitate totală de 34,4 MWh, va fi compusă din 10 containere de 3,44 MWh, aranjate în 5 blocuri (...). Pentru o eventuală mărire de capacitate de stocare, se prevede la fiecare bloc încă o fundație pentru un container, astfel capacitatea de stocare poate fi mărită la 15 containere, cu o capacitate totală în acest caz de 51,6 MWh. Lângă fiecare container de baterii se amplasează o platformă cu sistemul de conversie a energiei (curent continuu în curent alternativ), conținând invertoare, un transformator și celule de medie tensiune″, se menționează în documentația proiectului.

Dezvoltatorul nu a aplicat pentru niciun program de ajutor de stat din domeniu, conform informațiilor Profit.ro.

Frații Doroftei, care își vând din afacerile cu jocuri de noroc sub brandul Las Vegas, cumpără o fermă de la olandezi CITEȘTE ȘI Frații Doroftei, care își vând din afacerile cu jocuri de noroc sub brandul Las Vegas, cumpără o fermă de la olandezi

Aceiași investitori controlează compania Megalodon Storage SRL, care deține și operează instalația de stocare de 7 MW de la Căciulați, comuna Moara Vlăsiei, județul Ilfov, primul sistem de sine stătător de acest tip racordat la sistemul energetic național, în vara anului trecut. Firma este activă pe piața de echilibrare.

Peste 100 de companii au depus la Ministerul Energiei solicitări de finanțări nerambursabile de stat UE, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru proiecte de construire de capacități de stocare a energiei electrice în baterii, programul având însă un buget de sub 80 milioane euro. Ministerul are în pregătire și o a doua schemă de sprijin în domeniu, cu finanțare din Fondul de Modernizare al UE, în valoare de jumătate de miliard de euro, care ar urma să fie lansată până în toamnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocare energie
energie piața de echilibrare
investiții stocare energie
baterii stocare energie