Holdingul USM al miliardarului apropiat de Kremlin Alicher Ousmanov și-a vândut acțiunile la VK, grupul tehnologic rus care deține în special rețeaua de socializare VKontakte. Supranumit și „Facebookul rusesc”, acesta a fost vândut către Sogaz, o companie de asigurări afiliată la gigantul Gazprom, potrivit AFP.
Această tranzacție este cel mai recent semn al controlului sporit de către autoritățile ruse asupra rețelelor de socializare și a internetului în general. VK susține că ajunge la peste 90% din audiența internetului din Rusia, arată Hotnews.
„USM deținea un bloc de acțiuni la VK prin participația sa (până la 45%) în capitalul MF Technologies, care controlează 57,3% din acțiunile” VK, a spus USM într-un comunicat: „Acțiunile au fost vândute grupului Sogaz. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită.”
Într-un comunicat de presă concis, Sogaz susține că a „aprobat” această tranzacție.
Imperiul lui Alicher Ousmanov, care a avut și investiții în Facebook, afirmă că vrea de acum înainte să se concentreze pe activitățile sale în metalurgie și telecomunicații.
La sfârșitul lunii noiembrie, Sberbank anunțase deja că a vândut 36% din acțiunile sale la MF Technologies către Gazprombank, ceea ce face ca controlul asupra VK al grupului să fie aproape complet.
Gazprom este considerată ca fiind adesea instrumentul de punere a internetului rusesc sub controlul autorităților.
Luni, divizia sa de media Gazprom Media a lansat „Tik Tok-ul rusesc”.
Gazprom Media este condusă de Alexandre Jarov, fost director al autorității ruse de reglementare în domeniul telecomunicațiilor Roskomnadzor, care a fost în spatele blocării eșuate a mesajelor criptate Telegram în Rusia.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiileGrupul VK are rețelele sociale VKontakte și Odnoklassniki, mesageria Mail.ru, precum și jocuri video, servicii de transport, plată și livrare.
Autoritățile au strâns în ultimii ani șurubul internetului rusesc în numele luptei împotriva extremismului și terorismului. Opoziția, în schimb, denunță o încercare de a controla dezbaterea politică și de a înăbuși vocile excesiv de critice.
Amenzile împotriva Twitter, Google sau Apple cresc, iar presiunea guvernului rus s-a văzut în timpul alegerilor legislative din septembrie, când Apple și Google au convenit să elimine din Rusia postările echipei opozantului Alexei Navalnîi, care dădeau instrucțiuni de vot menite să ajute la înfrângerea candidaților susținuți de Kremlin.