Vladimir Putin a avut o întâlnire cu prim-viceprim-ministrul său Denis Manturov căruia i-a cerut să rezolve problema organizării extracției metalelor rare. “Toată lumea știe foarte bine cine și unde le exploatează (...) proprietarii, să găsească o cale de a colabora cu alte companii sau cu statul”, spune șeful Kremlinului.
Putin a menționat că șeful regiunii Iacuția, Aisen Nikolaev, i-a raportat recent despre problemele din exploatarea zăcămintelor, cauzate de gestionarea ineficientă a acestora. Vladimir Putin a subliniat că este necesar să se discute cu proprietarii, astfel încât aceștia să investească sau să „găsească o cale de a colabora cu alte companii sau cu statul”. El a subliniat că aceste resurse sunt „un bun strategic important de care statul are nevoie acum”, scrie Kommersant.
„Materialele compozite și metalele rare trebuie, de asemenea, analizate cu atenție. Avem oportunități de a lucra aici și de a lucra independent. Se știe ce sunt metalele rare, cât de necesare și importante sunt. Toată lumea știe foarte bine cine și unde le exploatează, cum decurge această activitate și unde se formează monopoluri”, a spus președintele rus.
Manturov a vorbit despre proiectul național „Materiale noi și chimie”, care include metale rare, materiale compozite și produse de microbiologie. Proiectul își propune să reconstituie 55 de lanțuri critice de producție. Autoritățile se așteaptă ca acest lucru să contribuie la creșterea valorii adăugate cu aproximativ o mie de miliarde de ruble până în 2030.
China este invitată în Novaya Zemlya
Rosatom a solicitat firmelor din China să dezvolte proiectul zăcământului Pavlovski. Investitorii chinezi ar putea începe proiectarea unei fabrici pentru zăcământul de plumb-zinc Pavlovski din Novaya Zemlya. Rosatom, care a rămas fără parteneri europeni și finanțare externă din cauza sancțiunilor, este în negocieri pentru implementarea proiectului cu companiile chineze NFC și Pauerite.
Companiile vor lucra la proiect de la zero, precum și la reorientarea exporturilor de metale către Asia. Analiștii ruși consideră că un astfel de parteneriat este logic, deoarece China este în prezent lider în tehnologiile de extracție a metalelor prețioase și rare. Șantierele navale chineze dispun, de asemenea, de mari capacități pentru construcția de fabrici plutitoare, care ar putea fi necesare pentru utilizare în arhipelag.