Salome Zurabișvili, susținută de partidul aflat la putere Visul Georgian, a fost aleasă confortabil prima femeie la conducerea Georgiei, potrivit rezultatelor definitive comunicate joi, într-un scrutin cu valoare de test al democrației în această țară din Caucaz, relatează AFP.
Fosta diplomată franceză a obținut 59,52% din voturile exprimate, iar candidatul opoziției Grigol Vașadze 40,48%, potrivit rezultatelor anunțate după numărarea voturilor din toate secțiile de votare, anunțate de Comisia Electorală Centrală, scrie News.ro.
Prezența la urne a fost de 56,23% la închiderea secțiilor de votare, miercuri, în această fostă republică sovietică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Desfășurarea scrutinului a fost monitorizată de țări occidentale din Uniunea Europeană (UE) sau NATO, două organizații la care Georgia vrea să adere de mult timp.
Acesta este ultimul scrutin prezidențial prin sufragiu direct, înaintea trecerii la un regim parlamentar. În pofida faptului că postul de președinte a devenit esențialmente simbolic în urma acestor modificări ale Constituției, votul reprezintă un test pentru partidul aflat la putere.
Aceste alegeri prefigurează confruntarea viitoare în alegerile legislative din 2020 între Visul Georgian, înființat de miliardarul Bidzina Ivanișvili și care a preluat puterea în 2012, și Mișcarea Națională Unită, înființată de către fostul președinte Mihail Saakașvili, aflat în exil.
Franța, prin vocea Ministerului său de Externe, i-a adresat ”cele mai sincere felicitări” lui Salome Zurabișvili.
”Noua președintă va putea să conteze pe hotărârea noastră de a continua să acționăm în favoarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei în frontierele sale recunoscute internațional”, se arată într-un comunicat.
Victoria lui Zurabișvili a fost contestată imediat de Saakașvili, care a denunțat ”o fraudă electorală masivă”, într-un comunicat difuxat de postul de televiziune Rostavi-2 TV.
”Le cer georgienilor să ne apere libertatea, democrația și legea. Vă cer să organizați adunări pașnice pentru a cere alegeri legislative anticipate”, a adăugat el.
Saakașvili a condus georgia din 2004 în 2013, după ”revoluția trandafirilor” prooccidentală, la Tbilisi, în 2003. Cele două mandate prezidențiale ale sale au fost însă pătate de atacuri la adresa opoziției și mai ales de războiul-fulger dezastruos cu Rusia din 2008.
În 2013, Saakașvili a fost nevoit să-și părăsească țara și a fost condamnat, în ianuarie, de un tribunal din Tbilisi, în contumacie, la trei ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”abuz de putere”, ceea ce acesta contestă, denunțând un atac politic.
FIICĂ DE REFUGIAȚI
Un semn al tensiunilor în centrul cărora se află scrutinul, opoziția a acuzat Guvernul de intimidarea alegătorilor și a afirmat că activiști din cadrul Visului Georgian au agresat membri ai partidului de opoziție.
Trei ONG-uri georgiene - inclusiv filiala locală a Transparency International (TI) - au anunțat săptămâna trecută că dețin proba care arată că Guvernul a tipărit cărți false de identitate cu scopul de a falsifica al doilea tur în favoarea lui Zurabișvili.
Salome Zurabișvili a declarat, la rândul său, că copii săi au primit amenințări cu moartea.
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) urma să susțină joi o conferință de presă. Rapoartele observatorilor electorali sunt urmărite îndeaproape de opoziție.
Noi manifestații ar putea să zguduie această țară din caucaz, cu o istorie agitată după ce și-a proclamat independența în 1991, la sfârșitul Uniunii Sovietice.
Zurabișvili, în vârstă de 66 de ani, este fiica unor refugiați georgieni instalați la Paris în 1921. Ea a venit în Georgia în 2003, ca ambasadoare a Franței.
Ales președinte în 2004, Saakașvili, aflat în căutarea unor cadre experimetate în administrația sa, a numit-o ministru de Externe.
Însă, după un an, Salome Zurabișvili a fost destituită, în pofida unor manifestații împotriva plecării sale, la care au participat câteva mii de persoane, la Tbilisi.
Vașadze, un diplomat de carieră și ministru de Externe al lui Saakașvili din 2008 în 2012, a criticat ”regimul oligarhic” instaurat de fostul premier Bidzina Ivanișvili de la Visul Georgian, în contextul în care Guvernul a eșuat în reducerea sărăciei.
Cel mai bogat om din țară, Bidzina Ivanișvili s-a retras în mod oficial din viața politică în 2013, după ce a fost premier timp de un an, însă el este considerat în continuare adevăratul conducător al țării.