Proprietarii majorității trusturilor de presă proguvernamentale din Ungaria au anunțat, miercuri, că își donează companiile unei fundații, înființând astfel un conglomerat media de dreapta.
The Central European Press și Fundația Media vor deține canale de știri prin cablu, portaluri online de știri, tabloide și ziare de sport, precum și toate ziarele din Ungaria, mai multe stații de radio și numeroase reviste, potrivit AP.
Între brandurile care vor fi controlate de acestea figurează: Hir TV, Echo TV, Origo.hu, Nemzeti Sport, Bors, Magyar Idok și Figyelo, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cea mai mare parte a publicațiilor donate fundației au fost achiziționate sau fondate de aliați ai prim-ministrului Viktor Orban în ultimii ani.
Unele s-au transformat din entități relativ independente în susținători ai guvernului, făcând reclamă guvernului. Studiile internaționale arată că, de la venirea lui Orban la putere în 2010, instituțiile de presă au decăzut în Ungaria.
Agnes Urban, analist media la Mertek Media Monitor de la Budapesta, a spus că în urma acestei mișcări din piața media, "nu mai are sens să vorbim despre libertatea presei în Ungaria" din cauza puterii pe care o va avea conglomeratul.
"De acum înainte, va exista un control total asupra mass-media apropiată guvernului", a spus Urban. "Aceste companii concurau între ele pentru publicitatea de la stat, dar acum sistemul va fi mult mai centralizat și mai ieftin de operat".
"Cele câteva companii media independente se vor descurca mult, mult mai greu, dat fiind că vor avea un singur competitor uriaș", a concluzionat Urban.
Attila Toth-Szenesi, editor-șef al site-ului index.hu, căruia i-a fost restricționat drastic accesul la informații publice în acești ani de către guvernul lui Orban, a afirmat că această consolidare a mass-media de dreapta poate să ajute industria de publicitate să vadă mai clar pe cine susține fiecare publicație în parte.
În același timp, a spus el, ar simplifica folosirea aceluiași conținut editat central în toate publicațiile controlate de fundație.
Fundația, sau CEMPF, a anunțat că unul dintre scopurile ei este "să ajute supraviețuirea presei scrise din Ungaria"
Operațiunile fundației media vor fi conduse de Gabor Liszkay, un editor cunoscut pentru loialitatea față de Orban.
În sondajele privind libertatea presei, publicate anual de Freedom Houseun, organizație cu sediul la Washington, Ungaria avea un scor de 23 din 100 în 2010 iar anul acesta a scăzut la 44, zero fiind cea mai bună clasare iar o sută cea mai slabă. Din 2012, Freedom House a descris presa din Ungaria "în parte liberă".
Cele 10 companii care vor face parte din fundație și-au donat publicațiile gratis, chiar dacă valoarea comună estimată era probabil de 100 de milioane de dolari (88 de milioane de euro) sau mai mult.