Exporturile rusești prin gazoducte spre Europa au crescut

Exporturile rusești prin gazoducte spre Europa au crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 09:29

Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au crescut cu aproape 23% în iunie 2024, față de perioada similară a anului trecut, redresându-se după ce au atins cel mai scăzut nivel de după destrămarea Uniunii Sovietice, arată calculele Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Față de luna anterioară, livrările au înregistrat un declin de 8,6%, scrie Agerpres.

Cea mai importantă formațiune din Parlamentul European vrea să salveze motoarele cu combustie CITEȘTE ȘI Cea mai importantă formațiune din Parlamentul European vrea să salveze motoarele cu combustie

Luna trecută, exporturile au fost mai scăzute decât în mai, pe fondul planificatelor lucrări de mentenanță la gazoductul TurkStream, în perioada 6-9 iunie.

Exporturile medii zilnice prin conducte au scăzut la 81,8 milioane metri cubi (mcm) în iunie, de la 89,5 mcm în mai, dar sunt în creștere comparativ cu iunie 2023, când livrările s-au situat la 66,8 mcm.

Până acum în acest an exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa au totalizat aproximativ 15,5 miliarde metri cubi (bcm).

Europa a încercat să renunțe la gazele rusești, dar mai multe state din Europa de Est continuă să le primească printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul care reglementează tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la finele acestui an. În contextul în care războiul continuă, majoritatea analiștilor se așteaptă ca livrările de gaze rusești să fie oprite.

Gazprom și-a majorat vânzările de gaze naturale în China, ale cărei importuri prin conducte de gaze rusești s-au situat anul trecut la 22,7 bcm, de aproape 1,5 ori mai mult decât nivelul de 15,4 bcm din 2022.

De la începutul lui 2023, Gazprom nu mai publică propriile statistici lunare și nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informațiile.

În 2022, Rusia a livrat în total aproximativ 63,8 bcm gaze în Europa, prin diverse rute, conform datelor Gazprom și calculelor Reuters. Volumul a scăzut cu 55,6% anul trecut, la 28,3 bcm. La nivelul de vârf din 2018-2019, fluxurile anuale către regiune se situau între 175 bcm și 180 bcm.

Conform raportului anual al companiei ruse de stat publicat luna aceasta, producția de gaze naturale a Gazprom Group s-a redus anul trecut cu 13%, la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022.

Producția de gaze naturale a scăzut cu aproape o treime, de la 515 bcm în 2021 la cel mai redus nivel de la înființarea companiei, în 1989, de către Ministerul Industriei Gazelor.

Gazprom a raportat pierderi de aproape șapte miliarde de dolari în 2023, primele pierderi ale sale anuale începând din 1999, ca urmare a scăderii exporturilor de gaze spre Europa.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia