Erdogan: Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană

Erdogan: Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană
scris 26 aug 2020

Turcia "nu va face nicio concesie" pentru a-și apăra interesele privitoare la gaze în Mediterana de Est, a afirmat miercuri președintele Recep Tayyip Erdogan, făcând apel la Grecia să se abțină de la a comite vreo "eroare" care să ducă la "ruinarea" sa, relatează AFP.

Recent, Erdogan a anunțat că Turcia a descoperit în Marea Neagră "cel mai mare" depozit de gaz natural "din istoria sa".

Urmărește-ne și pe Google News

"Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană (...) Nu vom face absolut nicio concesie în legătură cu ceea ce ne aparține", a spus acum Erdogan, într-un discurs marțial.

Germania înregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani CITEȘTE ȘI Germania înregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani

"Pentru asta, suntem hotărâți să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic și militar", a adăugat el în cadrul unei ceremonii pentru marcarea Bătăliei de la Manzikert din 1071, care a deschis intrarea turcilor în Anatolia după victoria sultanului selgiucid Alp Arslan asupra bizantinilor, scrie Agerpres.

Declarațiile survin în plină escaladare a tensiunilor între Ankara și Atena în Mediterana de Est, unde descoperirea unor importante rezerve de gaz în ultimii ani a agravat dispute vechi între cele două țări vecine privind frontierele lor maritime.

Turcia a desfășurat de la 10 august o navă de cercetare seismică însoțită de o escortă militară într-o zonă revendicată de Atena, stârnind furia Greciei, care a trimis de asemenea nave în regiune.

"Îi invităm pe interlocutorii noștri (...) să se abțină de la orice eroare care ar deschide calea ruinării lor", a spus Erdogan, făcând aluzie la Grecia, pe care nu a numit-o totuși.

Discursul dur al lui Erdogan survine la o zi după o vizită la Atena și Ankara a șefului diplomației germane Heiko Maas, a cărui țară încearcă să aplaneze tensiunile prin mediere.

Ankara este pregătită de dialog, însă numai dacă Atena nu pune nicio "condiție prealabilă", a spus marți ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Cavusoglu.

Pe teren, situația pare explozivă: Ankara și Atena, două membre ale NATO cu relații delicate istoric, au desfășurat marți manevre navale rivale.

Grecia, Franța, Italia și Cipru ar urma de asemenea să desfășoare de miercuri până vineri un exercițiu militar comun în Mediterana de Est, la sud de Creta și de Cipru.

Franța, care susține Grecia în această dispută, a transmis miercuri că Mediterana nu trebuie să fie "un teren de joc" pentru "ambițiile unora".

Reproșând Atenei că vrea să ralieze Uniunea Europeană împotriva Ankarei, Erdogan a afișat miercuri un aer de sfidare.

"Turcia nu mai este o țară ale cărei răbdare, determinare, mijloace și curaj să mai poată fi testate (...) Cei care vor să ni se opună și care sunt pregătiți să plătească prețul, să o facă. Dacă nu, să se dea din calea noastră", a declarat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
turcia
marea neagra
marea mediterana