Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că Turcia a descoperit în Marea Neagră "cel mai mare" depozit de gaz natural "din istoria sa", adăugând că speră să-l distribuie în 2023, potrivit AFP.
"Turcia a făcut cea mai mare descoperire de gaz natural din istoria sa în Marea Neagră", a declarat Erdogan în timpul unui discurs la Istanbul, precizând că aceste rezerve sunt estimate la 320 de miliarde de metri cubi, arată news.ro.
Erdogan a precizat că descoperirea a fost făcută în perimetrul de explorare Tuna-1. Potrivit lui, primele indicii arată că "depozitul face parte dintr-o rezervă mult mai importantă", fără a da alte detalii.
Președintele turc a afirmat că Turcia va accelera în următoarele luni căutările de hidrocarburi în Mediterana orientală, ignorând apelurile Uniunii Europene.
"Vom accelera operațiunile noastre în Mediterana odată cu desfășurarea la sfârșitul anului a navei de foraj Kanuni, care în prezent este în întreținere", a declarat Erdogan, adăugând că speră "la descoperiri asemănătoare" celei de vineri.
O altă navă de foraj maritim și mai multe de cercetare seismică au fost deja trimise în zonele din Mediterana orientală disputate între Turcia, Grecia și Cipru.
Acum două săptămâni, Ankara a trimis nava Oruç Reis, escortată de nave de război, într-o zonă revendicată de Grecia, declanșând o escaladă a tensiunilor.
Descoperirile în ultimii ani a unor depozite importante de gaze în Mediterana orientală a stârnit interesul țărilor riverane. Ankara s-a simțit exclusă și a intensificat forajele unilaterale, stârnind nemulțumirea vecinilor și a Uniunii Europene.
Analiștii avertizează că Turcia nu are experiență în producția de gaze din ape adânci și cel mai probabil va fi nevoită să se alieze cu o mare companie petrolieră pentru a putea exploata zăcământul.
În apele teritoriale ale României, în urmă cu opt ani Petrom și Exxon au anunțat că au descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficiența României iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.