Efectul sancțiunilor împotriva Rusiei: Putin vrea să încurajeze repatrierea unor active de 1.000 de miliarde de dolari

Efectul sancțiunilor împotriva Rusiei: Putin vrea să încurajeze repatrierea unor active de 1.000 de miliarde de dolari
scris 27 dec 2017

Vladimir Putin se folosește de riscul suplimentării sancțiunilor americane împotriva Rusiei pentru a îi încuraja pe rușii bogați să repatrieze o parte din activele păstrate de aceștia în străinătate, care, potrivit unor estimări, ar depăși 1.000 de miliarde de dolari, relatează Bloomberg.

Președintele rus a spus luni seară parlamentarilor că noul program de amnistiere a capitalului este necesar, ”având în vedere restricțiile occidentale care, în loc să fie relaxate, sunt înăsprite”, potrivit unui transcript al discuțiilor publicat pe site-ul Kremlinului.

Urmărește-ne și pe Google News

”Acest program ar trebui să stimuleze revenirea capitalului în Rusia”, a spus președintele, fără să precizeze cât vor dura măsurile, scrie News.ro.

Putin a mai spus marți, la o ședință de guvern, că oamenii ar trebui să se simtă confortabil și în siguranță, iar repatrierea nu ar trebui să implice cheltuieli suplimentare, el cerând finalizarea planului.

ANALIZĂ După ce economia a crescut pe baza consumului, creșterea costului finanțării va crea probleme în 2018 CITEȘTE ȘI ANALIZĂ După ce economia a crescut pe baza consumului, creșterea costului finanțării va crea probleme în 2018

Rusia a derulat un program de amnistiere similar, în timpul perioadei de vârf a conflictului cu Ucraina, care a concis cu prăbușirea prețurilor petrolului și cu declanșarea celei mai lungi recesiuni produsă în timpul unei administrații Putin.

Inițiativa, care a durat 18 luni și ale cărei rezultate nu au fost comunicate oficial, nu a funcționat atât de bine cât au sperat autoritățile, a spus ministrul de Finanțe, Anton Siluanov.

Spre deosebire de primul plan, cel actual elimină un impozit de 13% aplicat veniturilor personale, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Săptămâna trecută, după ce Statele Unite au adăugat alți câțiva oameni de afaceri ruși pe lista sancțiunilor, Putin a aprobat un plan propus de lideri de afaceri, penru emiterea de obligațiuni speciale care să ofere rușilor bogați o modalitate de a-și feri activele în dolari de Trezoreria SUA.

Peskov a avertizat luni că introducerea unor noi sancțiuni ar putea genera ”riscuri insuportabile și pericole” pentru relațiile cu Statele Unite, care deja se află într-o situație foarte proastă.

Reținerea, luna trecută, în Franța, a senatorului rus miliardar Suleiman Kerimov, sub suspiciunea de evaziune fiscală, este numai un exemplu al ”vânătorii de vrăjitoare” la care sunt supuși rușii în Occident, a declarat Valentina Matvienko, aliată veche a lui Putin, care conduce camera superioară a Parlamentului rus.

O lege care a intrat în vigoare în Statele Unite în luna august prevede crearea unei liste a oligarhilor ruși și a companiilor lor, ca posibile ținte pentru noi sancțiuni.

Guvernul rus nu a comunicat estimări referitoare la mărimea activelor păstrate de ruși în străinătate, dar un studiu publicat în august de Biroul Național pentru Cercetări Economice din Cambridge, Massachusetts, le evaluează la aproximativ 60.000 de miliarde de ruble (1.040 miliarde de dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
active