Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decât se aștepta și va continua să crească în acest an, în pofida sancțiunilor occidentale, în timp ce războiul din Gaza apasă asupra țărilor din regiune, potrivit noilor previziuni ale BERD citate de agenția AFP.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care își desfășoară până joi reuniunea anuală la Erevan, în Armenia, a publicat noi previziuni de creștere pentru toate regiunile pe care le acoperă, scrie G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Cred că era nerealist să ne așteptăm ca sancțiunile împotriva Rusiei să ducă la o criză economică și financiară profundă, așa cum mulți au sperat”, a declarat pentru AFP Beata Javorcik, economistul-șef al BERD.
Rusia, a cărei economie a înregistrat anul trecut o creștere de 3,6%, ar trebui să își vadă produsul intern brut (PIB) în creștere cu 2,5% în acest an, cu 1,5 puncte procentuale mai mult decât se preconiza în septembrie, potrivit celor mai recente proiecții ale BERD. Economia rusă a depășit din nou nivelurile de dinainte de războiul din Ucraina.
Țara și-a „reorientat economia către efortul de război”. Acest lucru duce la o creștere mai rapidă”, dar „se traduce oare printr-o îmbunătățire a bunăstării populației sale? Este îndoielnic”, a declarat Javorcik.
Potrivit BERD, sancțiunile au limitat importurile de tehnologie din Rusia și sunt agravate de plecarea multinaționalelor și de exodul forței de muncă calificate. „Creșterea economică a Rusiei pe termen mediu va fi mai mică decât ar fi fost în absența sancțiunilor”, a subliniat economistul șef.
Analiza BERD acoperă, de asemenea, țările din sudul și estul Mediteranei. Deși se așteaptă ca economia din această zonă să crească în acest an, creșterea va fi mai mică decât estimările, din cauza întârzierilor în proiectele majore de investiții publice din Egipt și a războiului din Gaza.
„Efectele negative ale conflictului asupra turismului în Iordania și Liban s-ar putea dovedi a fi de lungă durată”, notează instituția într-un comunicat de presă.
Egiptul, la rândul său, a înregistrat o scădere puternică a veniturilor sale din taxele pentru canalul Suez, penalizat de atacurile rebelilor yemeniți Houthi împotriva navelor.
Între timp, în ciuda preluării de către Azerbaidjan a Nagorno-Karabah în septembrie, care a dus la un aflux masiv de refugiați, previziunile de creștere economică ale Armeniei pentru acest an s-au îmbunătățit semnificativ, ajungând la 6,2%.
„Guvernul (armean) a contribuit la integrarea refugiaților din Karabakh prin cheltuieli publice” și „acest lucru a stimulat și economia”, a explicat Javorcik.