Banca Centrală Europeană pune presiune asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International să își vândă afacerile foarte profitabile din Rusia, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Aceste presiuni vin după ce un înalt oficial american a ridicat semne de întrebare cu privire la afacerile Raiffeisen Bank din Rusia, cu prilejul unei vizite la Viena care a avut loc luna trecută, a spus o altă sursă care a dorit să își păstreze anonimatul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Semnalele venite de la Washington și BCE cresc miza pentru a doua mare bancă din Austria, care joacă un rol cheie în economia rusă dar și unul controversat având în vedere că războiul din Ucraina se prelungește. Multe companii occidentale, inclusiv banca franceză Societe Generale, au plecat deja din Rusia, scrie Agerpres.
Chiar dacă BCE nu cere Raiffeisen să plece imediat din Rusia, instituția cu sediul la Frankfurt vrea ca banca austriacă să vină cu un plan de acțiune privind afacerile sale din Rusia, au precizat sursele citate de Reuters. Potrivit unei surse, un astfel de plan ar putea include vânzarea sau închiderea subsidiarei din Rusia.
"Am cerut băncilor să continuă să monitorizeze îndeaproape afacerile din Rusia și, la modul ideal, să le reducă cât mai mult posibil", a declarat un purtător de cuvânt de la BCE, adăugând că a făcut același lucru cu toate instituțiile vizate, după ce Moscova a lansat invazia din Ucraina.
Cu toate acestea, Raiffeisen nu are intenția de a prezenta, deocamdată, un astfel de plan, susțin sursele, iar o parte din oficialii guvernamentali austrieci văd acțiunile BCE ca o intervenție externă nejustificată.
Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a spus că banca examinează opțiunile pentru afacerile sale din Rusia, "inclusiv o ieșire gestionată cu atenție" și că "urgentează" procedura de evaluare, adăugând că Raiffeisen și-a redus deja activitatea de creditare în Rusa.
Banca austriacă este acum cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind linii de plăți pentru aproximativ un sfert din transferurile în euro din Rusia, chiar dacă și alte bănci occidentale, precum grupul italian UniCredit, sunt în continuare prezente în Rusia.
Oficialii BCE sunt reticenți la ideea de a presa Raiffeisen pentru o vânzarea imediată a operațiunilor din Rusia, de teamă că asta ar putea declanșa o lovitura pe piața financiară, la o săptămână de turbulențe pe piețele bancare mondiale, susține una din sursele citate de Reuters.
Un purtător de cuvânt de la Ministerul austriac de Finanțe a spus că deși nu poate fi vorba de o revenire la status quo în relațiile cu Rusia, "cele mai multe" companii internaționale, inclusiv băncile, au rămas pe piața rusească. "Există schimburi comerciale substanțiale care se derulează între Rusia și restul lumii în ceea ce priește materii prime precum cereale, îngrășăminte, petrol, gaze naturale, nichel și alte metale, care necesită toate plăți", a spus purtătorul de cuvânt.
Raiffeisen Bank International (RBI) operează în Rusia încă de la prăbușirea fostei URSS și în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcție de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.
Raiffeisen Bank activează pe piața bancară din România de 25 de ani, deservind peste 2,3 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are 4.900 de angajați 295 de unități, 1.131 ATM&MFM și 27.000 POS-uri.