Banca Națională a Ucrainei pregătește cea mai importantă liberalizare a mișcărilor de capital

Banca Națională a Ucrainei pregătește cea mai importantă liberalizare a mișcărilor de capital
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2024

Banca Națională a Ucrainei (NBU) este aproape de a finaliza un amplu pachet de măsuri destinat relaxării restricțiilor ce vizează mișcările de capital, impuse în contextul războiului, în ideea de a sprijini companiile locale și a atrage noi investiții, au declarat pentru Reuters mai mulți oficiali ai băncii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

După ce Rusia a invadat Ucraina, în luna februarie 2022, Banca Națională a Ucrainei a impus restricții dure asupra ieșirilor de capital și a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menține stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război, arată Agerpres.

Cumpărătorii Bilete.ro, cea mai veche companie de vânzare de bilete din România, devin cel mai mare jucător din Europa Centrală CITEȘTE ȘI Cumpărătorii Bilete.ro, cea mai veche companie de vânzare de bilete din România, devin cel mai mare jucător din Europa Centrală

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricțiilor vizând mișcările de capital. Grație ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

"Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mișcărilor de capital de la debutul invaziei", a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naționale a Ucrainei.

Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia și-au triplat profiturile și au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război CITEȘTE ȘI Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia și-au triplat profiturile și au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parțial, noi dividende non-rezidenților, autorizarea plăților pentru importurile de servicii și plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este așteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat și o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate și cu Fondul Monetar Internațional, un important susținător financiar al Ucrainei.

Firmele chineze care vând în Rusia au o mare problemă: băncile. Unii recurg la soluții financiare din „subteran” CITEȘTE ȘI Firmele chineze care vând în Rusia au o mare problemă: băncile. Unii recurg la soluții financiare din „subteran”

Banca Națională a Ucrainei a început să relaxeze restricțiile impuse mișcărilor de capital, anul trecut. Unul din primii pași a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul și situația economică o vor permite.

Printre restricțiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăsește atât accesul limitat la achizițiile de valută, cât și limite la derularea anumitor plăți operaționale.

Guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, Andri Pișni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condițiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

Bulgaria își promovează patrimoniul natural în apropierea României CITEȘTE ȘI Bulgaria își promovează patrimoniul natural în apropierea României

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate și consultanță de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi piețe și să urmărească noi oportunități de creștere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Gazprom preia forțat filiala Ariston din Moscova. Ambasadorul rus din Italia, convocat de urgență CITEȘTE ȘI Gazprom preia forțat filiala Ariston din Moscova. Ambasadorul rus din Italia, convocat de urgență

În prezent, sunt permise numai plățile pentru "importurile de servicii vitale".

Banca Națională a Ucrainei a estimat, anterior, costurile cu importurile de servicii la aproximativ 100 de milioane de dolari pe lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
banca