Alegeri în Moldova. Prezența la vot a depășit pragul de validare

Alegeri în Moldova. Prezența la vot a depășit pragul de validare
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 15:23

Scrutinul prezidențial și pentru referendum din Republica Moldova poate fi considerat valid. La ora 15:00, la urnele de vot s-au prezentat peste 36% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

Majoritatea, peste 54%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. Cei mai puțini cetățeni care au ieșit la urne sunt cei din categoria de vârstă 18-25 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News

În afara țării au votat peste 125.000 de persoane.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pentru a fi validate alegerile, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 1/3 din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Asta înseamnă că este necesară o prezență de cel puțin 33,33%.

Datele publicate de CEC reflectă prezența atât pentru prezidențiale, cât și pentru referendum.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău a anunțat că prezența la vot este considerabilă în mai multe țări europene, printre care Austria, Belgia, Franța, Italia, Spania, România, Grecia, Federația Rusă și Turcia.

Conform datelor furnizate de MAE, la unele secții de votare din aceste țări s-au înregistrat rânduri de peste 100 de persoane. Printre cele mai aglomerate secții se numără:

Secția 38/1 din Viena (Ambasada Republicii Moldova),

Secțiile 38/5 și 38/6 din Bruxelles,

Secția 38/33 din Livry-Gargan (Franța),

Secțiile din Italia, printre care Brescia, Monza, Padova, Verona și Modena.

De asemenea, la alte secții din țări precum Germania și Grecia, rândurile sunt estimate între 50 și 100 de persoane. Printre aceste secții se numără cele din Antwerp, Frankfurt pe Main, München, Atena și Bergamo.

Ministerul încurajează cetățenii să continue să se prezinte la urne, menționând că procesul electoral decurge fără probleme majore și că măsurile logistice sunt luate pentru a facilita participarea votanților din străinătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri moldova
referendum moldova