Cinci ruși, inclusiv un om de afaceri cu legături cu Kremlinul, aflat acum în custodia SUA, au efectuat o vastă schemă de tranzacționare bazată pe informații confidențiale, în valoare de 82 de milioane de dolari, care le-a permis să profite de pe urma informațiilor corporative furate de hackeri, au declarat luni autoritățile americane, transmite Reuters.
Vladislav Kliușin, proprietarul unei companii de tehnologie a informației cu sediul la Moscova, despre care procurorii spun că are legături extinse cu guvernul rus, a fost extrădat sâmbătă din Elveția pentru a se confrunta cu acuzațiil de conspirație, fraudă cu valori mobiliare și alte acuzații, la Boston, scrie News.ro.
Kliușin, care a fost arestat în Elveția în martie, în timp ce se afla într-o excursie la schi, a apărut pentru scurt timp dintr-o închisoare din Massachusetts pentru a participa la o ședință de judecată virtuală, iar o audiere pentru cauțiune a fost programată pentru joi.
Procurorii l-au acuzat pe el și pe alții de tranzacționare pe baza informațiilor privind veniturile corporative obținute prin piratarea sistemelor informatice a doi furnizori care ajută companiile să depună rapoarte trimestriale și anuale la Comisia pentru bursă și valori mobiliare (SEC) din SUA.
Aceste companii includ IBM, Snap și Tesla), au spus procurorii. Potrivit acestora, Kliușin, în vârstă de 41 de ani, și angajații companiei sale M-13 au plasat tranzacții pentru ei înșiși și pentru clienți în schimbul unei părți din profit.
Schema a obținut în total cel puțin 82,5 milioane de dolari din 2018 până în 2020, a declarat SEC într-un proces aferent.
Printre inculpați se numără Ivan Iermakov, un angajat M-13 care a fost printre cei 12 ofițeri ruși de informații militare, acuzați în 2018 de piratare a datelor Partidului Democrat și candidatei la președinție Hillary Clinton, pentru a interveni în alegerile din 2016. El este judecat în libertate, alături de alți trei inculpați: directorul M-13 Nikolai Rumiantcev și doi oameni de afaceri ruși despre care procurorii spun că au tranzacționat informațiile piratate, Mihail Irzak și Igor Sladkov.
Avocații lui Kliushin au descris cazul ca fiind motivat politic și au susținut că adevăratul motiv pentru care a fost cercetat este munca și contactele sale în cadrul guvernului rus, care numește cazul ca parte a unei vânătoare de ruși de către Washington.
Dar în timp ce procurorul american interimar Nathaniel Mendell a subliniat ”legăturile extinse” ale lui Kliushin cu Kremlinul, el a spus că autoritățile nu știau de la începutul anchetei de doi ani ”unde ne vor duce faptele și ancheta”.