Câțiva dintre foștii lideri de guvern din Europa care participă la Sofia la o conferință dedicată trecerii la euro au sfătuit Bulgaria să se asigure că are o campanie de sensibilizare pe scară mare în privința aderării la euro, informează agenția bulgară de presă BTA.
Participanții au discutat provocările și perspectivele Bulgariei legate de planificata aderare la euro. Printre participanți se află premierul interimar Dimitar Glavchev, ministrul Economiei și Industriei, Petko Nikolov, guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimitar Radev, și politiceni din țări europene, inclusiv fostul cancelar austriac Wolfgang Schussel, fostul premier maltez Joseph Muscat, fostul premier român Adrian Năstase, fostul ministru cipriot de Finanțe, Michael Sarris, și fostul ministru elen de Finanțe, George Zanias, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Wolfgang Schussel a spus că oamenii obișnuiți trebuie să fie bine informați cu privire la avantajele adoptării monedei euro. Va fi nevoie de o strategie și de campanii de informare care trebuie conduse de Banca Centrală, nu de Guvern, pentru că oamenii nu au încredere în politicieni. El a spus că Austria a avut nevoie de un an pentru a se pregăti pentru euro și a dobândi încrederea societății.
Joseph Muscat a arătat că toată lumea din țara lui este mulțumită de euro și a susținut că este nevoie de o campanie foarte mare și îndelungată. Este important să risipim temerile oamenilor că euro va duce la creșterea inflației și a prețurilor, și să găsim un echilibru între aspectul economic și politic al proiectului de trecere la euro, a spus el. De asemenea, a susținut el, nivelul de stabilitate pe care euro îl poate aduce unei țări mici este subestimat, iar euro este un activ intangibil care aduce o valoare adăugată uriașă fiecărei țări care îl adoptă.
Adrian Năstase le-a spus că zona euro face parte dintr-un vis pe care l-au avut România și Bulgaria de mulți ani. Problema este că UE s-a schimbat între timp. Există țări care ar dori să adere la UE chiar și acum, dar trebuie să țină cont de aceste schimbări. El a comentat că problema acum în România este că nimeni nu vorbește despre zona euro.
Năstase a subliniat că în 2004 țara sa era mult mai aproape de îndeplinirea criteriilor de aderare la zona euro decât acum. Pe atunci, România nu îndeplinise doar un singur criteriu, așa cum este cazul acum cu Bulgaria și cu standardul inflației.
În prezent, însă, România nu îndeplinește trei criterii. „România s-a dezvoltat substanțial, dar Guvernul din România vorbește mai mult despre aderarea la OCDE decât despre zona euro”, a spus Adrian Năstase. Bulgaria este înaintea României în pregătirea pentru trecerea la euro, a spus el, adăugând că prețurile sunt stabile în România, dar există probleme cu inflația, care sunt mai grave decât în Bulgaria.
CITEȘTE ȘI Șoferii care conduc băuți sau drogați pot rămâne fără permis timp de zece ani. Legea a fost votată de Parlament și merge la promulgareGuvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat recent că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârșitul anului 2025, în loc să aibă loc la 1 ianuarie 2025, așa cum era planificat inițial.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă BTA la Washington, cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, Radev a explicat că această nouă dată este un scenariu mai realist în stadiul actual prin care trece economia zonei euro.
Chiar dacă inflația în Bulgaria a scăzut pentru a opta lună consecutiv, scăderea ar trebui să fie mult mai importantă pentru a permite intrarea Bulgariei în zona euro, a spus Radev. În acest context, dacă Bulgaria nu reușește să îndeplinească criteriul de inflație în luna iunie și va face acest lucru la finele lui 2024, aderarea la zona euro la finele lui 2024, în loc de 1 ianuarie, este posibilă și, la acest moment, acesta este cel mai probabil scenariu, potrivit guvernatorului BNB.
CITEȘTE ȘI STB: Trasee modificate în weekend, în zona Piața UniriiÎn condițiile în care în prezent în Bulgaria există un acord de tip Consiliu monetar, Banca Națională are un număr mult mai limitat de opțiuni pentru a controla inflația, așa că este sarcina politicii fiscale să influențeze într-o măsură mai mare prețurile, a spus Radev. „Bugetul ar trebui să fie unul anti-ciclic, cu alte cuvinte, anti-inflaționist, ceea ce nu este cazul în acest moment. Experiența globală, precum și propria noastră experiență, ne arată că acest lucru poate fi atins cel mai bine prin măsuri eficiente de management și control al costurilor”, a apreciat guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei.
Referindu-se la pregătirile tehnice pentru aderarea Bulgariei la zona euro, Radev a spus că Banca Națională și sectorul bancar au ajuns la un stadiu foarte avansat de pregătire, cu rezultate concrete în termeni de cadru instituțional, capacități și logistică. De asemenea, Radev a făcut comentarii cu privire la creșterea sectorului creditului ipotecar, spunând: „monitorizăm cu atenție și analizăm piața creditului și ceea ce vedem ne menține în stare de atenție, dar la acest moment nu suntem îngrijorați în mod deosebit”.
Până acum, toate cele 20 de state din zona euro au făcut trecerea la moneda unică începând cu data de 1 ianuarie.