Sistemul experimental de plăți pentru accesul în oraș introdus de Veneția la sfârșitul lunii aprilie nu a avut rezultatul scontat de autorități, ceea ce înseamnă aproape sigur că taxa de intrare va fi majorată de anul viitor, a declarat politicianul care a promovat proiectul, citat de Reuters.
Într-o premieră mondială, autoritățile din faimosul oraș italian au introdus pe 26 aprilie o taxă de 5 euro pentru vizitatorii care intenționează să stea doar o zi în Veneția în zilele aglomerate, sperând că acest lucru va reduce mulțimile de turiști.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Schema pilot, care a fost urmărită îndeaproape și de alte orașe europene ce se confruntă cu problema turismului în masă, s-a derulat pe parcursul a 29 de zile și urmează să se încheie duminica aceasta. Va urma o perioadă de consultări publice pentru a vedea ce e de făcut mai departe.
Simone Venturini, consilierul local responsabil de turism și „coeziune socială”, a declarat vineri că evaluarea inițială a proiectului este una pozitivă. De asemenea, el a confirmat că schema va fi reluată anul viitor. Însă el a admis totodată că în Veneția mulțimile de turiști au rămas mai mari decât și-ar fi dorit autoritățile și localnicii care susțin proiectul.
„În unele weekenduri au fost mai puține persoane decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar nimeni nu se aștepta ca toți vizitatorii de o zi să dispară în mod miraculos”, a încercat el să justifice pentru Reuters într-un interviu telefonic.
„[Schema] va fi mai eficientă în anii următori, când vom crește numărul de zile și majora prețul”, a mai spus oficialul italian, fără a preciza cât vor avea de plătit vizitatorii în 2025. O decizie în acest sens va fi luată cel mai probabil în urma consultării publice.
Un consilier local din Veneția spune că taxa de intrare în oraș a fost un „eșec total”
Consiliul local din Veneția încearcă să descurajeze mai ales turiștii care intenționează să stea doar o zi în oraș. Sunt vizate cu predilecție weekendurile și zilele de sărbătoare în Italia, când numărul vizitatorilor poate ajunge în Veneția la peste 100.000, dublu față de numărul locuitorilor orașului.
Deocamdată persoanele cu rezervări peste noapte la hotel nu au fost nevoite să plătească această taxă și nu este întru totul clar dacă autoritățile vor să schimbe acest lucru.
Însă nu toată lumea din Veneția, oraș inclus în patrimoniul cultural UNESCO, crede că schema ar trebui continuată.
CITEȘTE ȘI Franța: Rata anuală a inflației a încetinit„A fost un eșec total. Orașul încă este plin de turiști”, a declarat pentru Reuters Giovanni Andrea Martini, un consilier local al opoziției. El spune de asemenea că numărul turiștilor care reușesc să evite plătirea taxei de intrare a crescut în condițiile în care s-a răspândit vorba că autoritățile nu aplică amenzi pentru cei descoperiți fără bilet.
Venturini recunoaște că au fost „foarte puține sau probabil nicio amendă”, dar spune că acest lucru a fost unul deliberat, pentru a nu enerva vizitatorii.
„În această fază experimentală ne-am concentrat pe informarea oamenilor, în loc să îi amendăm”, a spus el.