Municipalitatea din Veneția a început astăzi să pună în vânzare bilete de intrare de 5 euro, o taxă aplicată primăvara și vara turiștilor care vin doar pentru o zi în Palatul Dogilor, victimă a turismului în masă, relatează AFP.
Timp de 29 de zile în total pe o perioadă cuprinsă între 25 aprilie și 14 iulie, sezonul turistic de vârf, turiștii de o zi vor trebui să achiziționeze acest bilet pentru a intra în orașul vechi între orele 08:30 și 16:00, ora locală, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Site-ul de cumpărare a biletelor a fost deschis marți pe adresa https://cda.ve.it/en/, în engleză și italiană.
Cu toate acestea, sunt prevăzute numeroase scutiri, în special pentru copiii cu vârsta sub 14 ani, studenți sau membri ai forțelor de ordine.
În cadrul acestui program aprobat anul trecut nu este prevăzută nicio limită a numărului de vizitatori.
CITEȘTE ȘI Val de accidentări pe pârtiile de pe Valea Prahovei, în primul weekend în care s-a putut schia în toate stațiunileAcest proiect, anunțat în septembrie, are ca obiectiv principal descurajarea vizitatorilor de o zi care contribuie la aglomerarea orașului, renumit în întreaga lume pentru operele de artă, podurile și canalele sale și care face parte din 1987 din patrimoniul mondial al UNESCO.
"Veneția este primul oraș din lume care aplică acest sistem, care va putea servi drept exemplu pentru alte orașe fragile (...) care trebuie protejate", a declarat primarul Luigi Brugnaro, în noiembrie, când municipalitatea a făcut publice datele de aplicare a acestei taxe.
"Nu este o revoluție, ci primul pas al unui sistem care reglementează accesul vizitatorilor în ziua respectivă", a explicat Brugnaro, precizând că obiectivul este "calitatea vieții în oraș".
CITEȘTE ȘI FOTO Interes în creștere pentru platformele online de rezervări de cazare, ca Booking și Airbnb. Regiunile din România cu cele mai multe rezervăriLa mijlocul lunii septembrie, orașul Veneția nu a fost inclus pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în pericol.
Cu toate acestea, experții UNESCO au recomandat la sfârșitul lunii iulie clasificarea "în pericol" a Veneției, o bijuterie amenințată de prea mult turism și încălzirea globală, din cauza măsurilor "insuficiente" luate în Italia pentru a lupta împotriva deteriorării acestui sit.
Aproximativ 3,2 milioane de turiști au petrecut noaptea în centrul istoric al Veneției în 2022, potrivit datelor oficiale, o cifră care nu include miile de vizitatori care merg acolo doar pentru o zi.
Noile reguli vor intra în vigoare începând cu luna iunie, au anunțat autoritățile locale.
CITEȘTE ȘI Cinci orașe care rămân surprinzător de accesibile în 2024, pentru turiști sau pentru nomazii digitaliFolosirea megafoanelor a fost interzisă deoarece acestea pot "genera confuzie și tulburări".
Turismul excesiv este recunoscut pe scară largă ca fiind o problemă urgentă pentru orașul-canal, unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa.
Elisabetta Pesce, oficialul responsabil cu securitatea orașului, a declarat că ultimele politici sunt "menite să îmbunătățească gestionarea grupurilor organizate în centrul istoric".
Orașul are o suprafață de doar 7,6 km pătrați, dar a găzduit aproape 13 milioane de turiști în 2019, potrivit institutului național italian de statistică. Se așteaptă ca numărul de vizitatori să depășească nivelurile de dinaintea pandemiei în anii următori.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria. Ursula von der Leyen: O zi de mare mândrie pentru România și Bulgaria!La începutul acestui an, UNESCO a subliniat că orașul ar trebui adăugat pe o listă de situri ale patrimoniului mondial în pericol, deoarece impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă amenință să îi provoace schimbări ireversibile.
În 2021, navelor mari de croazieră li s-a interzis intrarea în centrul istoric al Veneției prin canalul Giudecca, după ce o navă s-a prăbușit în port. Criticii au susținut, de asemenea, că navele provocau poluare și erodau fundațiile orașului, unde se produc inundații regulate.