Turiștii străini au rezervat peste 2,3 milioane de nopți de cazare în România prin intermediul Airbnb, Booking, Expedia Group și TripAdvisor în 2019, potrivit primelor statistici furnizate de cele patru platforme în baza unui acord semnat cu Comisia Europeană anul trecut.
În total, numărul nopților rezervate prin cele patru platforme în România în 2019, anul dinantea izbucnirii pandemiei, s-a ridicat la 4,55 milioane, din care 2,329 milioane au reprezentat înnoptări ale turiștilor străini, iar 2,222 milioane nopți petrecute de turiști români.
La nivelul Uniunii Europene, peste 554 milioane de nopți au fost rezervate prin intermediul uneia dintre platformele operate de Airbnb, Booking, Expedia Group și TripAdvisor, cu 14% mai mult raportat la anul 2018. Înnoptările turiștilor străini s-au situat la circa 372 milioane.
CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din RomâniaToate statele UE au înregistrat creșteri în 2019 în ceea ce privește numărul nopților rezervate prin cele patru platforme.
Cele mai multe nopți rezervate prin platformele menționate au fost petrecute în Spania (una din cinci nopți, sau 112 milioane de nopți în total), Franța (109 milioane nopți), Italia (83 milioane), Germania (40 milioane) și Portugalia (33 milioane).
Printre țările cu peste 10 milioane de înnoptări se mai numără Grecia (29 milioane), Croația (26 milioane), Polonia (22 milioane), Austria (17 milioane) și Cehia și Ungaria (ambele cu puțin peste 10 milioane de nopți).
Cele peste 554 milioane de nopți rezervate în UE prin Airbnb și celelalte platforme în 2019 au reprezentat 53 milioane de sejururi, din care aproape 32 milioane de șederi ale turiștilor străini.
CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în programÎn medie în UE, un sejur a inclus 10,4 nopți, potrivit Comisiei Europene. Cele mai multe nopți pe sejur au fost petrecute în Cipru și Malta (16 nopți/ședere), urmate de Spania, Croația și Portugalia (13 nopți).
La polul opus, rezervările făcute în România, Lituania, Estonia și Luxemburg nu au inclus mai mult de 7 nopți pe ședere.
Datele sunt validate statistic și agregate de Eurostat, biroul de statistică al UE, care va publica rapoarte periodice privind cazările și vacanțele oferite prin intermediul celor patru platforme online în Europa.
Primele statistici urmau să fie publicate în a doua jumătate a anului trecut, însă declanșarea pandemiei de Covid-19, care a afectat în mod special sectorul turismului, a amânat prezentarea raportului pe 2019 pentru acest an.