Peste 90% dintre zonele de scăldat monitorizate în România îndeplinesc cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei, cel mai ridicat procent începând cel puțin cu anul 2007.
Astfel, dintre cele 50 de ape pentru scăldat din România evaluate în raportul anual elaborat de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în colaborare cu Comisia Europeană, 92% (46 de ape) au o calitate “ excelentă”, în timp ce restul apelor au fost clasificate ca fiind de calitate “bună”.
Apele pentru scăldat monitorizate în România sunt situate preponderent pe coasta Mării Negre. Acestea sunt supuse unor praguri mai exigente de evaluare decât apele interioare pentru scăldat, mai sensibile la poluarea pe termen scurt cauzată de ploile abundente sau de secetă.
CITEȘTE ȘI Hello Holidays va duce 2.000 de turiști cu autocarul în Halkidiki: Pentru noi, este cel mai bine vândut produs din GreciaProcentul apelor de calitate excelentă este în creștere comparativ cu raportul de anul trecut, când 84% dintre zonele de scăldat din România au îndeplinit condițiile pentru a li se atribui cel mai înalt standard de calitate al Uniunii Europene.
Este cel mai bun rezultat începând cel puțin din 2007, anul aderării la UE. În ultimii șapte ani, apele pentru scăldat din România au îndeplinit cel puțin standardul minim de calitate suficientă.
Calitatea apelor pentru spălat monitorizate în România în perioada 2007-2022
Sursa: Agenția Europeană de Mediu
La nivelul UE, raportul AEM evaluează aproape 22.000 de ape pentru scăldat, din care două treimi aflate în zone de coastă. Calitatea apelor este evaluată pe baza probelor prelevate și analizate pentru bacteriile de tipul E. coli și enterococci intestinali de autoritățile locale și naționale în timpul sezonului de scăldat.
Apa poluată poate avea impact asupra sănătății umane, provocând tulburări de stomac și diaree în caz de înghițire. În baza nivelurilor de bacterii detectate, calitatea apei pentru scăldat este apoi clasificată ca fiind "excelentă", "bună", "suficientă" sau "slabă".
Potrivit raportului, 88,9% dintre locurile de scăldat de coastă din UE au fost clasificate ca fiind de o calitate excelentă în 2022, în comparație cu 79,3% dintre locurile interioare.
Peste 95% dintre zonele pentru scăldat din Cipru, Austria, Grecia și Croația îndeplineau standardul de calitate "excelentă". În plus, în România, Malta, Bulgaria, Slovenia și Luxemburg, toate apele pentru scăldat evaluate au îndeplinit cel puțin standardul minim de calitate suficientă.
Pe de altă parte, mai puțin de 70% din locurile de îmbăiere din Ungaria, Estonia, Slovacia și Polonia au fost evaluate ca fiind de o calitate excelentă.
Procentul apelor pentru scăldat cu o calitate excelentă în țările europene în 2022 (UE, Albania și Elveția)
Sursa: Agenția Europeană de Mediu