Patronatele din turism: Reparația Autostrăzii Soarelui în plin sezon va afecta fluxul de turiști la mare

Patronatele din turism: Reparația Autostrăzii Soarelui în plin sezon va afecta fluxul de turiști la mare
scris 24 mar 2016

Anunțul CNADNR cum că urmează ca la vară să fie reabilitat un tronson din Autostrada Soarelui nemulțumește patronatele din turism, care se plâng că numărul celor care vin la mare va scădea din acest motiv. Cei mai afectați vor fi turiștii de weekend, pentru că unii dintre ei vor renunța să mai meargă la mare când vor constatat că drumul până la Mamaia va dura 3-4 ore, și nu două, cum erau obișnuiți, cred reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Din cei 1,5 milioane de turiști români care ajung vara la mare, doar 500.000 merg prin agențiile de turism, restul ajungând fie pe cont propriu, în timpul săptămânii, fie în weekend, special pentru distracția din cluburi. Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR, spune că o parte dintre acești turiști de weekend vor renunța la litoral dacă vor fi lucrări pe autostradă și timpul până la destinație se va mări substanțial.

Urmărește-ne și pe Google News

Răducan crede că România, considerată o destinație sigură în conjunctura din ultimele luni din Europa, ar trebui să profite de situația creată și să nu dea cu piciorul oportunităților de a crește numărul de turiști la mare "omorând" singura cale de acces între un aeroport mare și litoral. El afirmă că pentru unii dintre tinerii români, în contextul în care turismul în mai multe țări din Europa a devenit nesigur, o oportunitate de distracție pe care ar putea să o ia în seamă ar fi litoralul autohton.

"Fiecare își vede doar bucățica lui, fără să gândească ce reprecusiuni are. Un om normal se gândește: <<Dacă tai porcul vara, nu-mi ajunge carnea până la iarnă. Ar trebui să se apuce de reparații la sfârșitul lui august>>", a mai spus oficialul patronatului, care se așteaptă ca, în cazul în care lucrările la autostradă vor avea loc în plin sezon, nu doar să nu existe creșterile prognozate pentru litoral în contextul problemelor din Europa, ci și ca o parte dintre turiștii fideli litoralului de weekend să meargă mai rar la mare. Răducan estimează că timpul parcurs din București la mare se va dubla, iar în situațiile în care vor exista și accidente pe traseu, în zonele n care circulația va fi restricționate, s-ar putea ajunge pe litoral în mai mult de 7-8 ore.

Agențiile de turism au vândut deja peste 17% din locurile contractate pe litoral CITEȘTE ȘI Agențiile de turism au vândut deja peste 17% din locurile contractate pe litoral

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat miercuri că alocă 10,4 milione euro pentru reabilitatea a 40 de kilometri din Autostrada Soarelui, lucrare care va fi efectuată în urma unei licitații, procedura urmând să fie finalizată cel târziu peste patru luni, adică la finalul lunii iulie, când traficul este mult mai intens pe șoseaua rapidă către mare. Tronsonul Drajna-Lehliu a fost dat în folosință în anul 2007, iar durata de viață a lucrărilor existente a fost de șase ani.

Licitația poate dura până la 120 de zile, dar CNADNR se așteaptă ca traficul să nu fie afectat, deși Autostrada Soarelui este mult mai aglomerată în perioada verii. "Reabilitarea acestui tronson este foarte necesară. (...) Cu scuzele de rigoare, cerem înțelegere din partea participanților la trafic, însă drumul necesită o intervenție cât mai rapidă", a declarat directorul general CNADNR, Cătălin Homor, citat de News.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
turisti
litoral
autostrada
reparatii