Până la un volum de afaceri de 10 milioane de euro, o firmă este responsabilitatea exclusivă a proprietarului, dar după ce trece de acest prag, devine a statului român, care trebuie să o protejeze și să îl îndrume pe proprietar, pentru că orice sincopă a companiilor mari afectează implicit și bugetul țării, a declarat marți Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România și președinte al patronatelor din turism, la o întâlnire dintre mai multe patronate și reprezentanți ai Guvernului, unde s-a discutat despre capitalul autohton.
"Eu răspund de o afacere până la valoarea de 10 milioane de euro, până acolo este a mea. După valoarea de 10 milioane de euro devine a statului român, el trebuie să o protejeze și să mă îndrume. Așa cum fac ambasadorii Franței, Germaniei, Austriei cu firmele din țările lor", a spus Murad.
El s-a plâns, și nu e prima oară când se întâmplă asta, că între mediul de afaceri și clasa politică nu există o cultură a comunicării. La întâlnirea la care au participat mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai mai multor patronate și federații, printre care Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și Confederația Națională a Patronatului Român, deși au fost invitați patru miniștri, plus premierul, a ajuns din partea Guvernului doar un consilier de stat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"La invitația făcută de patronate către Guvern, din 24 sau 25 de miniștri și încă o sută de secretari de stat, a ajuns aici doar unul din cei 40 de consilieri de stat, care se mai și grăbește. Asta e valoarea relației pe care o avem. În Turcia, ministrul așteaptă la ușa președintelui patronatului", a spus Murad.
El crede că, în schimb, dacă ar fi fost invitați seara la televizor, s-ar fi umplut studioul de miniștri. "Dacă eu îi chem aici și le spun două vorbe, trimit controale: vine ANAF, vine Polița Economică...", a mai spus omul de afaceri.
Murad admite că oamenii de afaceri mai fac greșeli, dar susține că majoritatea nu sunt intenționate. "Nimic nu e perfect, pentru că noi muncim. Singurul lucru perfect e atunci când nu faci nimic. Noi am făcut și atunci avem și greșelile noastre", a adăugat reprezentantul federației.
El crede că oamenii de afaceri români sunt discriminați în raport cu cei străini. "Numărați câți oameni de afaceri străini au ajuns cu dosare penale, din cele 37.000 de firme străine. Câte dosare penale au firmele românești? Recunosc că noi nu avem experiența lor, nu avem juriști care costă 10.000 de lună", a mai spus el.