Judecătorii au decis: Marius Usturoiu pierde procesul pentru administrarea hotelului Mercur-Minerva din Mamaia. Cazarea - plătită proprietarului, iar șezlongul - fostului administrator

Judecătorii au decis: Marius Usturoiu pierde procesul pentru administrarea hotelului Mercur-Minerva din Mamaia. Cazarea - plătită proprietarului, iar șezlongul - fostului administrator
scris 14 apr 2017

Hotelul Mercur-Minerva din Mamaia, aflat din toamnă în centrul unei dispute aprige între proprietarul Sorin Fati și cel care l-a condus în ultimii cinci ani, Marius Usturoiu, rămâne în administrarea proprietarului, au decis judecătorii.

Firma Mareea Hotels, deținută de Marius Usturoiu, a solicitat recent la tribunal emiterea unei ordonanțe președințiale care să decidă cine va administra pe termen scurt hotelul: proprietarul sau fostul administrator. Tribunalul a respins cererea, cu drept de apel de cinci zile de la pronunțare, astfel că hotelul rămâne în administrarea proprietarului.

Urmărește-ne și pe Google News

Sorin Fati a declarat pentru Profit.ro că va deschide hotelul în a doua jumătate a lunii mai și îl va opera, cel mai probabil, în parteneriat cu o altă persoană din turism. Cu câteva luni în urmă, Marius Usturoiu a obținut dreptul de administrare a plajei din fața hotelului, drept pentru care turiștii îi vor plăti serviciile de cazare lui Fati, iar pentru șezlonguri îi vor achita lui Usturoiu.

Într-o perioadă în care multe dintre hotelurile de la mare au vândut deja masiv locuri pentru la vară, una dintre cele mai importante structuri de cazare all inclusive de pe litoralul românesc, Mercur-Minerva din Mamaia, nu a pornit încă vânzările. Proprietarul complexului, Sorin Fati, i-a reziliat în toamnă contractul de închiriere lui Marius Usturoiu, după ce acesta intrase în colaps cu agenția Mareea. Usturoiu a apelat la instanță, iar tribunalul Brașov a decis joi cine va administra Mercur-Minerva în acest an. În paralel, hotelul se află sub sechestru asigurator într-un dosar de urmărire penală pentru și evaziune fiscală pe numele lui Sorin Fati.

Mareea Hotels, firma lui Marius Usturoiu care a administrat în ultimii ani complexul, aflată acum în reorganizare judiciară, a deschis recent, prin administratorul său legal, un litigiu prin care solicita repunerea în posesie prin promovarea admiterii unei ordonanțe președințiale. Marius Usturoiu a declarat cu câteva zile în urmă pentru Profit.ro că, în cazul în care va pierde, va ataca decizia instanței. 

"Admiterea ordonanței preșidențiale este executorie din momentul adoptării ei, chiar dacă există căi de atac ulterioare", a spus atunci Marius Usturoiu. Sorin Fati este singur că el va câștiga procesul de miercuri și spune că de săptămâna viitoare, odată ce se va întâmpla acest lucru, va începe să vândă vacanțe la hotel. Pe site-ul complexului, deținut de Marius Usturoiu, clienții sunt informați că în acest moment se desfășoară mai multe litigii între Mareea Hotels și Sorin Fati, firma lui Usturoiu solicitând printre altele ca proprietarul să fie obligat să-i permită exploatarea în continuare a complexului și să acopere prejudiciile pe care i le-a provocat prin "conduita sa deviantă". Până la momentul pronunțării instanțelor de judecată, se mai spune pe site-ul hotelului, clienții sunt sfătuiți să nu se expună riscului de a achita un sejur nimănui.

EXCLUSIV Lupta pentru Mercur-Minerva continuă. Instanța decide cine va administra complexul din Mamaia în acest sezon CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lupta pentru Mercur-Minerva continuă. Instanța decide cine va administra complexul din Mamaia în acest sezon

Usturoiu a povestit că există un proces pe termen lung, în care solicită  nulitatea rezilierii contractului, întrucât este un abuz din partea lui Sorin Fati și daune pentru blocarea activității în luna septembrie, când a emis notificare de reziliere, deși următoarea rată era scadentă pe 15 noiembrie. "El ne-a reziliat contractul pe motivul că aveam mai multe procese pe rol. Față de momentul semnării antecontractului de vânzare-cumpărare, procesele în care Mareea Hotels era parte erau cu 50% mai puține. Deci ăsta e abuzul: ne-a blocat, noi n-am mai încasat avansul, early booking și tot, pentru că noi la vremea respectivă, în anii anteriori, aveam un cash flow pozitiv. În realitate, de fapt, pe tot parcursul anului 2016 era foarte interesat de rezultatele noastre financiare și a considerat în septembrie că este momentul potrivit pentru a prelua o afacere la cheia, pe care noi am adus-o la indicatori mult peste media din industrie. Ordonanța președințială este pentru a ne repune în posesie și a repune contractul pe rol, care să curgă de acum încolo, până se soluționează prin instanța de fond, unde poate dura până la doi ani procesul", a explicat Usturoiu.

Sorin Fati a afirmat că lucrurile nu stau așa și că în toamnă Usturoiu avea deja restanțe de plată la utilitățile publice, la furnizori și la salariile angajaților. "Ce să-i fac dacă a părăsit complexul în toamnă? El a plecat singur, lăsând lumea fără salarii și fără nimic", a declarat Sorin Fati pentru Profit.ro. El a spus că Usturoiu nu a investit nimic în hotel, ci a făcut o întreținere normală anuală acestuia, fără de care nu-l poți deschide în fiecare sezon: trebuie să-l vopsești, să schimbi un geam și alte mici intervenții.

Mercur-Minerva, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri all inclusive de pe litoralul românesc, este de șase luni obiectul unei dispute aprinse între administratorul Marius Usturoiu și proprietarul Sorin Fati. Deși au încheiat în 2015 un contract de vânzare-cumpărare pe 25 de ani, Fati a reziliat înțelegerea în toamnă. Usturoiu a afirmat în ianuarie că acest lucru nu e posibil și, argumentând că vrea astfel să poată apăra hotelul de "abuzurile" lui Fati și pentru a-și plăti datoriile acumulate între timp, a hotărât ceară insolvența firmei sale Mareea Hotels, care administrează Mercur-Minerva, în vederea reorganizării judiciare.

Neînțelegerile au început în vara anului trecut, înainte ca agenția Mareea, deținută tot de Marius Usturoiu, să aibă probleme evidente. Până atunci, timp de patru ani, cei doi oameni de afaceri au colaborat fără colapsuri, semnând în august 2011 un contract prin care Usturoiu, prin firma Mareea Hotels, închiria complexul hotelier pentru 350.000 de euro pe an, plus TVA. În această perioadă, spunea recent Usturoiu, hotelul, care atunci când l-a preluat nu avea un nume prea bun și nu era foarte profitabil, s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe litoral, cu o cifră de afaceri de 3 milioane de euro pe an și un profit net de peste 700.000 de lei în 2015. Pentru a ajunge la aceste rezultate, omul de afaceri susține că a investit în modernizarea și amenajarea hotelului peste 3 milioane de euro în anii în care l-a avut în chirie. 

Usturoiu susține că, în toamna anului 2014, Fati a preluat pe persoană fizică complexul hotelier de la firma sa, Fati Club, moment în care acesta a fost evaluat la 20 de milioane de lei. Un an mai târziu, în septembrie 2015, Sorin Fati a hotărât să vândă în rate hotelul către firma Mareea Hoteles, iar antecontractul semnat atunci prevedea un preț de vânzare de 15 milioane de euro, care urma să fie plătit eșalonat pe parcursul următorilor 26 de ani. Rata anuală pe care Usturoiu urma să o plătească era de 500.000 de euro în fiecare din primii zece ani, urmând să crească în următorii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
mercur minerva
fati
usturoiu
tribunal