Turiștii români nu vor fi "foarte afectați" de introducerea taxei de reziliență climatică în Grecia, deoarece tarifele de cazare au rămas la nivelul anului trecut, transmite Organizația Națională de Turism a Greciei.
Sursa citată arată totodată că noua taxă nu a afectat cererea pentru această zonă și a arătat că cele mai multe rezervări pentru 2024 sunt de la turiștii români.
Turiștii vor plăti câțiva euro în plus pentru fiecare noapte de cazare, iar banii sunt destinați combaterii efectelor generate de schimbările climatice.
CITEȘTE ȘI Ungaria se luptă cu fenomenul shrinkflationAnul trecut, însorita Grecie s-a confruntat din nou cu un val uriaș de incendii dar și cu inundații, provocate de supra-încălzirea planetei.
Așa numita „taxă de reziliență climatică" se adaugă, din martie până în octombrie, vechii taxe de stațiune și diferă de la un hotel la altul, în funcție de clasificare.
Veți plăti, astfel, un euro și jumătate pe noaptea de cazare la o unitate de una sau două stele, trei euro la trei stele, șapte euro la patru stele și 10 euro la cinci stele. Pentru o vilă de peste 80 de metri pătrați, taxa este de 10 euro pe noapte.
„E o taxă nouă în Grecia pe care clienții trebuie să o plătească la check-in în hoteluri. Se plătea o taxă pe noapte înainte, dar acum suma s-a mărit puțin (...) Nu credem că e o mare problemă pentru clienți", spune Yannis Hatzis, președintele Federației Hotelierilor din Grecia.
Autoritățile elene estimează că vor aduna, cu ajutorul noii taxe, în jur de 300 de milioane de euro. Asta după ce numărul turiștilor a crescut, depășind recordurile de dinaintea pandemiei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Eșec rapid în încercarea americanilor de a trimite o nouă rachetă pe Lună după jumătate de secolÎnsă raiul vacanțelor s-a transformat în iad, anul trecut în iulie, când incendiile de vegetație au alungat din stațiuni zeci de mii de turiști și au ucis cinci oameni, inclusiv doi piloți de avion, care încercau să stingă focul. Cel mai rău a fost în Rodos.
Două luni mai târziu, în septembrie, furtunile devastatoare s-au soldat cu 17 morți, plus case, drumuri și afaceri distruse. Cu banii obținuți din noua taxă, grecii speră să poată repara stricăciunile și să prevină asemenea dezastre.
Grecia nu este însă singura țară europeană care mărește taxele pentru vizitatori.
Amsterdam-ul, care are deja cea mai mare taxă de turism din Europa, a anunțat că o va crește din nou, la 12,5% din prețul cazării. Banii vor fi cheltuiți pentru a atenua din consecințele supra-turismului, cum ar fi mizeria de pe străzi. Și Barcelona își va taxa turiștii cu 3,25 euro pentru fiecare din primele 7 nopți petrecute acolo.